Početna EUROPA-EUROPE NJEMAČKA-DEUTSCHLAND Njegovatelji

Njegovatelji

Informacije za zapošljavanje u SR Njemačkoj i dobivanje radnih dozvola,
učenje njemačkog jezika, pisanje životopisa, sezonski rad.

Pravila foruma

Pravila foruma:Ukoliko imate kakvih pitanja molimo vas napišite to pod topic Pitanja i Odgovori.


Post 14 lis 2012 07:00
cenilag Avatar korisnika
Site Admin

Postovi: 86

Post 01 pro 2012 06:28
cenilag Avatar korisnika
Site Admin

Postovi: 86
U Njemačkoj zbog nedostatka osoblja u staračkim domovima vlada izvanredno stanje. Nedostaje 40.000 njegovatelja, a do 2020. trebat će ih 110.000. Pomoć bi trebala doći iz Kine jer u Europi nema obrazovanog kadra.

Savezni ured za rad i udruga Pflege (Njega) u Njemačku žele dovesti njegovatelje iz Kine. Tako bi se reagiralo na veliki manjak osoblja u staračkim domovima i ustanovama za tuđu njegu u Njemačkoj, koji bi mogao poprimiti dramatične razmjere ukoliko se ništa ne poduzme. Prema službenim statističkim podacima, u Njemačkoj ima 2,34 milijuna ljudi kojima je potrebna tuđa pomoć i njega, a 83 posto od ovog broja su stariji od 65 godina. Trećina ih ima više od 85 godina.

Evo što je sve potrebno za rad u Njemačkoj
Uvjeti za zapošljavanjeEvo što je sve potrebno za rad u Njemačkoj

Pomoć koju u ovakvim slučajevima pruža obitelj sve je rjeđa pojava. Društvene promjene, niža stopa nataliteta, veći udio starijih u ukupnom broju stanovnika vode do veće institucionalizacije skrbi o starijima. Već sad nedostaje 40.000 obrazovanih stručnih njegovatelja, priopćio je Savezni ured za rad. Do 2020. trebat će ih još 70.000.

Thomas Greiner, predsjednik udruge Pflege, stoga se zalaže da se ovaj problem rješava s tri strane.

Njegovateljsko osoblje 'rasprodano' po Europi

"Najvažnije je u Njemačkoj brzo obučiti pomoćno njegovateljsko osoblje u stručne njegovatelje. Pomoćno osoblje sa sobom donosi višegodišnje iskustvo u ovom poslu, oni znaju kako se to radi i identificiraju se s ovim zanimanjem, kaže Greiner za Deutsche Welle.

No, budući da ovo pomoćno njegovateljsko osoblje koje je prošlo usavršavanje nije dovoljno i da unatoč angažmanu svih raspoloživih snaga još uvijek nema dovoljno podmlatka, sljedeći bi korak bio da se "pogleda" po Europi.

Brojno je njegovateljsko osoblje otišlo u druge dijelove Europe. Osoblje s Baltika je našlo nova radna mjesta u Velikoj Britaniji, Irskoj ili Skandinaviji, Česi i Srbi u Austriji, Bugari i Rumunji u Italiji.

U mnogim zemljama EU-a njegovatelji moraju proći četverogodišnji studij. U Njemačkoj je to tek trogodišnje obrazovanje.

Ako želite u Njemačku, potražite Plavu kartu!
Prilika za posaoAko želite u Njemačku, potražite Plavu kartu!

Plaća puno veća nego u Kini

Stoga se sada pogled upire prema Kini. Prema podacima Udruge poslodavaca Pflege, tamo ima 400.000 nezaposlenih njegovatelja. A oni su, prema riječima Friedhelma Fiedlera iz organizacije Pro Seniore, koja je jedan od najvećih ponuđača smještaja za starije u Njemačkoj, "stručno vrhunski obučeni". On s oduševljenjem priča o 202 stručne škole i 12 sveučilišta na kojima se može izučavati znanost o njezi i koji dodjeljuju diplome na više razina.

Budući da u Kini nema posla za sve one koji završe ove fakultete, i kineska bi vlada pozdravila njihov odlazak u inozemstvo, kaže Fiedler.

Blagost i prijateljski pristup

A osim ovih stručnih kvalifikacija, Friedhelm Fiedler je kod djelatnika iz azijskog prostora otkrio još jednu prednost. Kaže da se tamo na starije osobe drugačije gleda nego u Europi. Kad se 60-ih i 70-ih godina dovodilo njegovatelje iz Koreje i s Filipina, mnogi su njemački pacijenti hvalili njihovu blagost, prijateljski pristup i spremnost na pomoć.

Ovaj pilot-projekt, koji bi sljedeće godine trebao početi tako da iz Kine u Njemačku dovede 150 njegovatelja, zasad je ograničen na pet godina. Kinezi i Kineskinje bit će plaćani kao i ostali, što znači oko 2.400 eura bruto. U Kini su inače zarađuju između 500 i 1.000 eura mjesečno.


Izvor informacija: Danas.hr od 18.10.2012.


Vrati se na: NJEMAČKA-DEUTSCHLAND

cron