Nova pravila u Njemačkoj zbog corona pandemije od 6.1.2021

Nova pravila u Njemačkoj zbog corona pandemije od  6.1.2021

N: D.A.

Sa zakašnjenjem su čelnici saveznih zemalja (Bundesländerchefs) i kancelarka Angela Merkel (CDU) započeli razgovore o produljenju zaključavanja javnog života (Lockdowns).
Unaprijed je bilo jasno da bi restorani i mnoga druga poduzeća trebala ostati zatvorena do kraja siječnja.

Prije razgovora, došlo je do spora oko škola i strožih pravila za kontakt. Tek malo prije početka konferencije našao se zajednički konzens.


1) Lockdown: Postojeće Lockdown produljit će se od 11. siječnja do 31. siječnja. Kantine se također moraju zatvoriti, gdje god to radni procesi dopuštaju. Dostava hrane i pića za poneti i dalje je dopuštena.

2) Odluka o mogućem obnovljenom produljenju od 1. veljače trebala bi se donijeti 25. siječnja. Da će se to dogoditi smatra se vjerojatnim. U nacrtu rezolucije, savezni i državni predstavnici već pripremaju Nijemce za ograničenja nakon siječnja: “Mjeseci siječanj, veljača i ožujak, međutim, i dalje će zahtijevati znatno strpljenje i disciplinu od svih.”

3) Pravilo 1 prijatelja: Uslijedit će značajno pooštravanje pravila o kontaktima. Prema tome, privatni sastanci smiju biti dopušteni samo s jednom osobom iz drugog kućanstva ili unutar obitelji u vlastitom kućanstvu. Prema skupini sudionika, djeca su uključena u ovo – pravilo o jednom prijatelju, koje je prije nekoliko tjedana bilo kontroverzno, sada dolazi. Do sada su sastanci s drugim kućanstvom dopušteni za ukupno pet, djeca mlađa od 14 godina nisu uključena.

4) Ograničenje opsega kretanja: Za okruge s više od 200 novih infekcija na 100 000 stanovnika u sedam dana (“incidencija”), također bi trebala postojati ograničenja u njihovom opsegu kretanja za ljude koji tamo žive. Tada je boravak dozvoljen samo 15 kilometara oko stana ili kuče, također i za kupovinu.

Merkel je u ponedjeljak navečer zatražila ograničenje opsega kretanja zbog incidence od 100 ili više, što su čelnici zemlje strogo odbili. Spor je značio da se početak sastanka premijera s Merkel trebao odgoditi s 11 na 13 sati. Na ovo ponovno pooštravanje kontaktnih ograničenja ranije su također tražili liječnici i znanstvenici. Nakon dvosatnog telefonskog poziva s čelnicima zemalja i Merkel bilo je govora o radijusu od 5 kilometara.

5) Brzi testovi u staračkim domovima: Novi tim za brze testove s oko 30 000 pomagača za staračke i staračke domove privremeno će se uspostaviti. Nedavno se kritiziralo već planirano značajno proširenje testova, jer je nedostajalo osoblja. Sada, na zahtjev kancelarije, treba uspostaviti nacionalnu telefonsku liniju za prijavu koju će upravljati Savezni zavod za zapošljavanje. Tada se tamo mogu prijaviti sve zainteresirane osobe s medicinskim iskustvom. Pojedinosti o poslovima, poput plaće i duljine radnog odnosa, još uvijek nisu jasne.

6) Cjepivo: Savezna vlada se obvezuje isporučiti još 2,7 milijuna doza cjepiva saveznim državama do početka veljače. Do kraja prošle godine bilo ih je samo 1,3 milijuna. Svi štićenici bolničkih ustanova trebaju dobiti cijepljenje do sredine veljače.

7) Škole i vrtići: Za razliku od nacrta rezolucije, predsjednici ministara više ne ukazuju na detaljni plan ministara obrazovanja, već samo na prvu rezoluciju o zaključavanju od 13. prosinca.

8) Kao što je već izviješteno, prema detaljnom planu, ako se zaključavanje opusti od početka veljače, učenike od 1. do 6. razreda prvo treba poslati natrag u nastavu u učionici. Na drugoj razini trebaju postojati izmjenične smjene za učenike od 7. razreda nadalje. Na trećem nivou škole trebaju biti otvorene za sve učenike.

9) Konačna odluka odnosi se samo na 13. prosinca. U osnovi to znači: škole i vrtići ostat će zatvoreni kao i obično. Trebala bi biti moguća hitna pomoć u vrtiću, međutim, trebalo bi omogućiti nastavu na daljinu u školama. Prema informacijama iz Business Insidera, šefovi zemalja složili su se u tom kontekstu da bi izmjenjivanje nastave u osnovnoj školi moglo biti moguće već u siječnju ako je incidencija mala. To izričito nije u tekstu rezolucije, jer Merkel i čelnici zemalja strahuju da će, ako se to izričito navede, optužba za krpanje pravila biti objavljena u javnosti.

10) Pomoć roditeljima: Da bi olakšali zaposlenima koji svoju djecu moraju čuvati kod kuće, trebali bi primati deset dodatnih dana naknade za dječju bolest po roditelju (20 dodatnih dana za samohrane roditelje). Do sada vrijedi sljedeće: svaki roditelj ima pravo na deset dana bolovanja po djetetu (samohrani roditelji 20). Roditelji tada primaju 90 posto izgubljene neto zarade, ali do najviše 112,88 eura dnevno.

11) Ekonomska pomoć: Potpuna isplata potpore za studenoga za koju su savezne države zatražile izvršit će se najkasnije do 10. siječnja 2021. Zahtjevi za potpore u prosincu mogu se podnijeti od sredine prosinca 2020 .; prve rate vrše se od početka siječnja. U slučaju premošćivanja pomoći III savezne vlade, uplate bi trebale biti na računu. Savezne države trebale bi izvršiti prva redovna plaćanja u prvom tromjesečju 2021. godine.

12) Putnici koji se vraćaju: Do sada vrijedi sljedeće: Svatko tko ulazi u Njemačku iz rizičnog područja mora biti u karanteni deset dana, što se može ranije završiti čim su prliozi negativni rezultati testa korone obavljenog najranije petog dana karantene. U budućnosti će biti i obvezni ispit po ulasku. To znači da se test na koronu obvezuje u roku od 48 sati prije dolaska ili kroz test neposredno nakon ulaska.

Izvor / Quelle: https://www(.)businessinsider.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.