CEO PROCES DOBIJANJA FSJ VIZE

N: P.M.CEO PROCES DOBIJANJA FSJ VIZE
Aplicirao: 11.06.2021.
Mejl: 15.06.2021.
Termin: 08.07.2021.
Kod na listi: 17.08.2021.
Viziranje: 24.08.2021.
Pozdrav svim članovima grupe,

ova tema nije vezana za spajanje porodice ali možda može da pomogne nekom jer se ne priča toliko o njoj, a jedan je od bržih načina za dolazak u Nemačku. U pitanju je viza za volontersku godinu, tačniji naziv Freiwilliges Soziales Jahr (FSJ).

U narednom tekstu ću pokušati što detaljnije da vam objasnim kako je tekla moja procedura. Uglavnom iz AB su nam savetovali FSJ a ne vizu za učenje jezika. I prema informacijama koje imam, pored FSJ moguće je raditi minijob, ali to još nisam detaljno proveravao (Ispravka: ipak ne može minijob). Nakon FSJ po nekom pravilu možete se prebaciti na Ausbildung, ali su neki uspevali i na radnu, sve zavisi od AB i pokrajine.Našao sam Kliniku gde bih hteo da obavljam volonterski rad, poslao sam mejl sa CV, odgovorili su mi da dodjem na razgovor, otišao sam iz Srbije za Nemačku na par dana kako bih obavio razgovor, kada smo završili razgovor pitali su me da li bih mogao doći naredni dan na probni dan, otišao sam, sve je prošlo super i odlučili su da me prime.

Ceo proces dobijanja ugovora je trajao oko 3-4 nedelje, jer to mora da ide preko Agencije za volontiranje koja je zadužena za celu Nemačku, ne može se sa običnim ugovorom otići na termin, mora da se ima potvrda od Agencije za volontiranje. Prikupio sam sve papire koje Ambasada traži po informatoru (ugovor, motivaciono pismo, potvrda da cu ici na kurs jezika, potvrda o zdravstvenom osiguranju i potvrda koliko ću dobijati od volontiranja mesečno), pored svih papira iz informatora, ja sam još dodatno pripremio garantno pismo moje majke da cu boraviti kod nje, njene platne liste, prijavu boravka i vizu.

Kada sam imao sve papire spremne aplicirao sam za termin 11. juna, mejl je stigao 15. juna da je termin 8. jula, ja sam imao sve spremno za termin, na terminu mi je službenica uzela papire samo koji se traže po informatoru pogledala te ostale papire koje sam imao od majke, rekla je da to neće uzimati ali je zapisala na papir neke zakone i paragrafe pored zahteva za vizu, onda sam dao otiske, platio taksu 75 evra i rečeno mi je da od narednog dana krenem sa praćenjem kodova na listi. Nakon toga sledi čekanje, papiri su poslati ubrzo za Nemačku na odobrenje, čekao sam okvirno oko mesec dana da iz Rathausa odobre papire i pošalju informaciju u Ambasadu.

U Rathausu su mi tražili Wohnungsbescheinigung i maminu prijavu boravka gde ću boraviti i njen Aufenthaltstitel u vidu dopune. Isti dan nakon dopune je Rathaus poslao dopis Ambasadi da je sve u redu sa papirima i da je viza odobrena. U ponedeljak 16.08. Ambasada me je kontaktirala putem telefona i tražila dopunu dokumenata, da pošaljem sve one papire vezane za majku i boravak koje mi je službenica vratila na terminu i koje sam poslao u Rathaus.
I 17.08. je izašao kod na listi. Pokrajina BW.

2 thoughts on “CEO PROCES DOBIJANJA FSJ VIZE

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.