Predškolski i izvanškolski odgoj i institucije

Predškolski i izvanškolski odgoj i institucije

od: N.A.  /  L: A. K.

Pedagoški rad s djecom predškolske dobi

 

Njemačka je zemlja koja izrazito skrbi o djeci, a posebno djeci s poteškoćama. Djeca su uvijek u središtu, a ako imate djecu predškolske dobi, možete biti sigurni da su u kvalitetnim i stručnim rukama bilo da su u jaslicama, vrtiću ili produženom boravku…

U Njemačkoj se za predškolski i izvanškolski odgoj djece najčešće brinu sljedeće institucije: gradski vrtići, crkveni vrtići (katolički, evangelistički, koji  primaju svu djecu, nebitno koje su vjeroispovijesti ), produženi boravak, privatni vrtići, kao i razna udruženja roditelja (Elternverein). Podijeljeni su ovisno o uzrastu djece:

  • 0-3 godine (Krippe ili Krabbelstube/jaslice)
  • 3-6 godina (Kindergarten/vrtić)
  • 6-10 godina (Hort/Produženi boravak školske djece)

Visokokvalificirani kadar

Za Vas kao roditelje važno je znati tko uopće radi s Vašom djecom i kakve su njihove kvalifikacije. Za rad je neophodno da zaposlenik ispunjava određene uvjete,  a tu se prije svega misli na obrazovanje. Pod nazivom „pädagogische Fachkraft“ ili pedagoški stručnjak po zakonu smiju raditi samo osobe koje imaju jedno od sljedećih zanimanja: odgojiteljice, učiteljice, specijalni pedagozi/defektolozi, pedagozi, socijalni radnici i socijalni pedagozi, pedagozi za rani odgoj i sl. Pored njih mogu biti zaposleni kao dopunsko osoblje i studenti gore navedenih zanimanja kao i praktikanti i/ili volonteri. To znači da je osoblje i više nego kvalificirano. Ono što Vama često djeluje neobično, pa i neprihvatljivo,  načini su navikavanja djece na vrtić.

Razvoj samostalnosti i zdravih navika

Kod „navikavanja“ (Eingewohnung) djece na vrtić najčešće se radi po tzv. Berlinskom modelu, što znači da dovodite svoje dijete nekoliko dana na kraće vrijeme, a pri čemu ste i Vi prisutni. Vrijeme bez Vas bude od 15 minuta pa duže, ovisno o djetetu, tako da Vam nitko neće prvog dana uzeti dijete iz ruku i otići. To u Njemačkoj jednostavno ne postoji. Djeca se u najranijem uzrastu uče samostalnosti (sami sklanjaju igračke, obuvaju i izuvaju obuću, sami jedu). Kasnije u uzrastu od 3-6 godina sami postavljaju stol za ručak, sklanjaju svoj tanjur, pospremaju stol, sobu, igračke. U oba slučaja, kao i u produženom boravku, obavezno tijekom dana jednom idu van, pa čak i kad je vrijeme hladno. To što je odjeća Vašeg djeteta  ponovno prljava nije razlog da je odgojiteljica nesposobna, već da je dijete bilo vani gdje se i igralo sa svojim vršnjacima. Imate pravo reći da je dijete vegan/vegetarijanac, da ne jede određene namirnice i to će se apsolutno ispoštovati.

Nekonvencionalni vrtići

Osim običnih vrtića postoje i posebni, integrativni, za djecu koja imaju bilo kakav invaliditet i s kojima radi stručno osoblje. Mogu samo reći da je takvoj djeci ovdje poklonjena nevjerojatna pažnja u svakom segmentu društva. Također, postoje i vrtići koji imaju tzv. otvoreni koncept, u kojima nema fiksnih grupa djece, već se ona slobodno kreću po vrtiću ovisno o interesima i mogućnostima. Izvana to djeluje  možda malo kaotično, ali zapravo i nije i djeca se na to brzo naviknu. Za djecu s poteškoćama s jezikom, organizira se pomoć (Sprachförderung).

Funkcioniranje produženog boravka (Hort)

Za Hort  je važno reći da ga ne organizira škola, iako se s njom surađuje, već su kao i u mlađem uzrastu u pitanju gore spomenuti osnivači. To je najčešće zgrada koja je u blizini škole, ali i ne mora biti. Djeca u nju dolaze poslije nastave. Imaju ručak, pišu domaće zadaće i imaju različite rekreativne grupe: ples, sport, kreativnost, društvene igre i sl. Radno vrijeme može biti do 17 ili 18 h. Važno  je znati da domaće zadaće dijete samostalno radi. Pedagozi nadgledaju, pomažu, ali ne smiju ispravljati. Dijete samostalno treba doći do rješenja, a ako i ne uspije, učiteljica će narednog dana vidjeti koje su njegove poteškoće i na tome raditi s njim.

Roditelj kao suradnik vrtića

Vi ste kao roditelj obavezni poštivati pravila kuće u kojoj se Vaše dijete nalazi, ali ste i dobrodošli sudjelovati u raznim aktivnostima koje oni organiziraju: proslave blagdana, Uskrsa, Dana planete Zemlje, Majčinog dana itd. Tada roditelji donesu specijalitete iz svoje domovine i to je lijepa prilika upoznati se s kulturom drugih zemalja. Ono što je najvažnija početna točka pedagoškog rada s djecom u Njemačkoj je: Das Kind steht immer im Mitetelpunkt! Dijete je uvijek u središtu. To već sve govori 😊

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.