Roditi u Njemačkoj (3. dio) – Prava i financijska podrška

Roditi u Njemačkoj (3. dio) – Prava i financijska podrška

N./L.: A. K.

Sustav koji brine o majkama

 

Svakako se tijekom trudnoće informirajte o Vašim pravima te pogodnostima za trudnice iz područja zdravstva i socijalne skrbi  jer su Njemačkoj mnoge stvari poput tečajeva i pomagala besplatni, tj. pokriva ih Vaše zdravstveno osiguranje.

Trudnički tečaj

Trudnice prvorodilje imaju pravo preko svoje osiguravajuće kuće (Krankenkasse) na besplatni trudnički tečaj (Vorbereitungskurs). Prijave i gužva ovise o pokrajini/gradu, u manjim mjestima nije tako drastično, ali svakako se prijavite što prije. Ako želite partnerski tečaj, neka osiguranja  to sufinanciraju, a neka ne pa se raspitajte.  Međutim, partnerski trudnički tečaj nije uvjet (kao u Hrvatskoj) za prisustvovanje partnera na porodu. Također, poslije poroda imate Rückbildungsgymnastik, također  ga pokriva osiguranje,  za  koji se najbolje prijaviti  odmah  poslije poroda. Doktori ga preporučuju kako u starosti ne biste imali problema sa zadržavanjem mokraće.

Joga i pilates za trudnice

Provjerite pogodnosti i prava preko Vašeg osiguranja. Većina osiguranja (Krankenkasse) pokriva troškove joge i pilatesa za trudnice…Pitajte u svojem osiguranju da Vam daju popis  instruktora jer ne priznaju svakog joga ili pilates instruktora. Jednako  tako i za bebi plivanje. Kada krenete na tečaj, uzmite račun od pilates instruktora i dostavite ga Vašoj Krankenkasse. Osiguranja najčešće imaju brošure s ponudom tečajeva koje financiraju za trudnice.  Također, što se osiguranja tiče, neka osiguranja pokrivaju i trudničke vitamine, Mg (ako ih dobijete na recept), a ono što je vrlo simpatično jesu darovi  Vašeg osiguranja za bebu .

Financijska potpora za opremanje (Babyerstausstattung)

Ako Vaša obitelj ima niža primanja, ovisno o odnosu Vaših prihoda i troškova,  tijekom trudnoće imate pravo za financijsku potporu za opremu za bebu. Obratite se jednoj od zaklada „Majka i dijete“ (Mutter und Kind) u Vašem gradu: Profamilie, Diakonie ili Caritas. Dobiveni iznos ovisi o Vašim primanjima i troškovima te instituciji u koju predajete, a kreće se između 300 i 1350 eura. Potporu možete zatražiti za vrijeme trudnoće (za svako dijete) i samo u jednoj od navedenih institucija. Dakle, ako ste zatražili u Diakonie, ne možete u Profamiliji ni Caritasu. Također, preporuka je da to učinite što ranije (barem 2 mjeseca prije termina) jer se potpora namijenjena za razdoblje prije rođenja djeteta, a procedure traju prosječno i do 2 mjeseca. Naravno, ako ste već u proceduri, ne utječe ništa ako se dijete rodi prije odobrenja/isplate.  Ako imate to pravo, od dokumentacije pripremite trudničku knjižicu (Mutterpass), prijavu na adresu, platne liste, ugovor o radu, kopije osobnih dokumenata, ugovor o stanu, međunarodni vjenčani list, dokaz o visini režija i troškovima, račune o visini autoosiguranja, putne troškove za odlazak na posao…Kad budete ugovarali termin, svaka će Vam institucija reći što točno od navedenih dokumenata oni traže jer to varira. Također, nakon odobrenja će Vam poslati dopis što da im dostavite kao dokaz (najčešće rodni list, a negdje i račune od kupljene opreme).

Iako je riječ o potpori trudnicama s nižim obiteljskim prihodima, važno je napomenuti da ova vrsta jednokratne pomoći ne pripada domeni socijalnih naknada.

*Ostale financijske potpore vezane za majčinstvo, a iz domene socijalnih naknada  bit će obrađene u zasebnim člancima.

Mutterschaftsgeld

Ako ste zaposleni, na porodiljni dopust možete otići 6 tjedana prije termina. Tih 6 tjedana prije poroda nastupa razdoblje zaštite, tzv. Mutterschutz (potvrdu izdaje ginekolog). To razdoblje  traje 6 tjedana prije poroda i 8 tjedana poslije poroda unutar kojega dobivate Mutterschaftsgeld u iznosu 100% Vaše neto plaće, a najviše 13 eura po danu (razliku pokriva poslodavac). Kako Mutterschaftsgeld pokriva Vaše osiguranje (Krankenkasse), morate im dostaviti potvrdu Vašeg ginekologa o terminu poroda te kod njih ispuniti zahtjev (Antrag). Nakon tih 8 tjedana od poroda počinjete dobivati porodiljnu naknadu (Elterngeld). Ako ste na Arbeitsamtu (tj. niste preko supruga osigurani),  osiguranje Vam  također isplaćuje  Mutterschaftsgeld (380 eura).

*Prava na porodiljnu naknadu (Elterngeld) i na dječji doplatak (Kindergeld)  bit će obrađena u temi „Administracija nakon poroda/Prava“ (6. dio)

Održavanje trudnoće (Beschäftigungsverbot)

U slučaju komplikacija tijekom trudnoće ili ako to uvjeti radnog mjesta zahtijevaju, možete ranije otići na održavanje trudnoće, tj. dobiti liječničku zabranu rada (Beschäftigungsverbot). Beschäftigungsverbot se dobiva isključivo ako je u pitanju težak fizički posao, izloženost kemikalijama, bolestima i sl., a poslodavac Vam ne može osigurati primjerenije/sigurnije/lakše radno mjesto. U tom Vam slučaju plaća ostaje kao i za vrijeme radnog odnosa, tj.  iznos od 100%, sve do 6 tjedana prije poroda (kada počinje redovni porodiljni dopust, odnosno razdoblje Mutterschutza). Odluku o Beschäftigungsverbotu može Vam  izdati ginekolog (kod rizične trudnoće npr.), poslodavac (zbog uvjeta rada, npr. medicina, njegovatelji…), liječnik opće prakse i liječnik medicine rada. Osim toga, tijekom rizične trudnoće ili problema u trudnoći (pogotovo ako imate još jedno dijete do 12 godina),  imate pravo preko osiguranja dobiti kućnu pomoćnicu (Haushaltshilfe).

Ostala prava tijekom trudnoće

Ako unutar uže obitelji imate nekoga s genetskim nedostatcima ili mentalnim retardacijama, pri prvom pregledu obavezno napomenite ginekologu jer se takva trudnoća vodi kao rizična. U tom se slučaju radi i puno više pretraga, a ultrazvuk nije samo 3 puta,  nego svaki mjesec i do 2 puta te u takvim slučajevima sve izvanredne pretrage pokriva osiguranje. Ako niste preboljele sve dječje bolesti, poželjno je prije trudnoće  napraviti pregled i zatražiti cijepljenje protiv bolesti koje mogu oštetiti plod i uzrokovati komplikacije. Cjepivo se inače plaća oko 400, 500 eura, ali ako planirate trudnoću, a niste preboljele te bolesti, za Vas je besplatno (ali samo tijekom planiranja trudnoće i to trebate naglasiti Vašem liječniku opće prakse). Isto tako i za uloške za cipele ili posebne čarape (ako imate problema s venama na nogama) ta su pomagala u trudnoći besplatna, a inače se plaćaju.

Ako ste u radnom odnosu,  svakako odmah (a najkasnije do 12. tjedna trudnoće) obavijestite poslodavca o trudnoći  jer ste tada odmah zaštićene (ne možete dobiti otkaz i sl…). Ako Vas poslodavac zbog trudnoće premjesti na lakše radno mjesto, ne smije Vam skidati plaću. Godišnji odmor koji nije iskorišten do trudnoće imate pravo na isplatu ili ako imate ugovor na neodređeno, možete iskoristiti nakon što ponovno počnete raditi. U svakom slučaju, propasti Vam neće.

Električna izdajalica na recept

Ako imate problema s dojenjem, a želite izdajati, imate pravo na električnu izdajalicu na recept do max. 7. mjeseca djetetovog života, tj. 6 recepata. Naravno, razlozi za izdajanje su medicinske prirode (nedonoščad, nerazvijen refleks sisanja, mastitis…) te Vam recept daje ginekolog ili pedijatar. Recept vrijedi mjesec dana pa ste svaki mjesec dužni  slati novi recept. Procedure podizanja el. izdajalice su različite. U nekim bolnicama sama bolnica naruči za Vas pa prilikom izlaska dobijete odmah Medelinu električnu izdajalicu s ugovorima i uputama, dok je u nekim slučajevima potrebno otići u ljekarnu i podići je. U tom slučaju možete i birati koju ćete, ali svakako je Medela najkvalitetnija. Nakon što potpišete ugovor za najam izdajalice, uplatite polog/kauciju 50 eura, kad Vam pravo istekne ili ju odlučite vratiti, samo pošaljete poštom kao paket te  Vam nakon toga vrate polog/kauciju.

Opustite se i uživajte u majčinstvu!

“Onog trenutka kada odlučiš postati majkom, odlučio si da će do kraja života tvoje srce hodati izvan tvoga tijela…”

 

Više informacija:

  1. O obveznim procedurama (ginekološki pregledi, odabir bolnice i prijava poroda) pročitajte u članku: Roditi u Njemačkoj (1. dio) – Trudnoća/Obvezne procedure http://idemousvijet.com/njemacka/roditi-u-njemackoj-1-dio-trudnocaobvezne-procedure/
  2. O odabiru primalje/babice, što spremiti u torbu za rodilište te neke praktične savjete o kupovini dječjih stvari pročitajte u članku: Roditi u Njemačkoj (2. dio) – Pripreme za dolazak bebe http://idemousvijet.com/njemacka/roditi-u-njemackoj-2-dio-pripreme-za-dolazak-bebe/
  3. O samom porodu, funkcioniranju bolnica, iskustvima i procedurama u njemačkim bolnicama pročitajte u članku: Roditi u Njemačkoj (4. dio) – Dolazak bebe/U bolnici http://idemousvijet.com/njemacka/roditi-u-njemackoj-4-dio-dolazak-bebeu-bolnici/
  4. O administrativnim procedurama nakon izlaska iz bolnice (rodni list, porezni broj, prijava na adresu, zdravstvena iskaznica, državljanstvo) pročitajte u članku: Roditi u Njemačkoj (5. dio) – Administracija nakon poroda/Bebini dokumenti http://idemousvijet.com/njemacka/roditi-u-njemackoj-5-dio-administracija-nakon-porodabebini-dokumenti/
  5. O administrativnim procedurama vezanim za prava (dječji doplatak, porodiljna naknada, posebne pogodnosti, doprinosi, fizička i psihološka podrška majkama) pročitajte u članku: Roditi u Njemačkoj (6. dio) – Administracija nakon poroda/Prava http://idemousvijet.com/njemacka/roditi-u-njemackoj-6-dio-administracija-nakon-porodaprava/

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.