Kako do posla u Softverskoj industriji u Njemačkoj ali i šire

N: Z.B.

Kako do posla u Softverskoj industriji u Njemačkoj ali i šire

Pozdrav,
ovdje bih kratko predstavio kako se predstaviti na tržištu rada kao softverski stručnjak.

Ukoliko se bavite dizajnom, programiranjem ili bilo kakvim tipom razvoja softvera, ovdje možete pronaći upute kako se što bolje predstaviti i samim time kako si olakšati pronalazak zaposlenja.

1. LinkedIn – www.linkedin.com
Otvorite si profil na LinkedIn-u. Napišite sve što se traži od vas, osnovne podatke, kontakt podatke, postavite pristojnu sliku profila i naravno, napišite svoje kvalifikacije, obrazovanje, projekte na kojima ste radili, certifikate te sve što mislite da bi moglo biti zanimljivo vašem budućem poslodavcu. Nakon toga stvorite krug kontakata i proširite svoju profesionalnu mrežu. Naravno, ovaj proces ne traje danima ni tjednima niti je moguće odjednom stvoriti savršen profil. Potrebno je uložiti puno truda i vremena te konstantno obnavljati svoj profil kako biste bili konkurentni na tržištu rada.
Kao što mnogi developeri otvaraju svoje profile, postoji i mnogo recruitera koji konstantno traže developere i spajaju ih s njihovim budućim poslodavcima. Oni primaju proviziju za svako zaposlenje koje se ostvari uz njihovu pomoć. Naravno, to plaća poslodavac. Na dnu dokumenta možete pronaći listu recruitera s kojima sam povezan i koji konstantno traže nove nade u svijetu softvera, u Njemačkoj ali i šire. LinkedIn profil i sve na njemu trebali bi biti na engleskom jeziku.

2. Xing – www.xing.com
Vrijedi sve navedeno za LinkedIn, samo što je Xing mreža specijalizirana za njemačko tržište. Profil bi trebao biti na njemačkom jeziku.

3. Freelancer i Odesk – www.freelancer.comwww.odesk.com
Freelancer i Odesk su online servisi koji spajaju poslodavce i developere. Postoje firme ili pojedinci kojima trebaju softverski stručnjaci za određene zadatke. Oni najčešće nisu spremni platiti firmama za usluge koje trebaju te traže jeftiniju opciju. Na početku, dok još nemate dovoljno iskustva i projekata iza sebe, morate tražiti manje novca za zadatke koje treba odraditi. Poslodavci, ukoliko su zadovoljni, najčešće žele produžiti suradnju i na sljedećim projektima. Ovo je vrlo dobar način za stjecanje radnog iskustva, ali i omogućuje pristojnu zaradu. Ovdje također gradite svoj profil, pravite portfolio, polažete dobrovoljne testove kojima opravdavate svoje vještine (Odesk) i također stječete kontakte i proširujete svoju poslovnu mrežu. Promovirajte svoje freelancerske profile na poslovnim mrežama.

Meni trenutno tjedno stiže 3-5 različitih ponuda za posao. Ponude koje dobijam najčešće su za München, Hamburg i Berlin, ali i dalje. Isto tako, puno ponuda dolazi i za ostatak Europe ali i šire. Jednom kada se usavršite u svom zanimanju, nećete više vi tražiti posao nego će posao tražiti vas!

Nadam se da će vam ovaj dokument biti od pomoći.

Informacije dane u ovom dokumentu su dane takve kakve jesu. Ja osobno neću snositi nikakvu odgovornost ni prema kojoj stranci za bilo kakve štete nastale direktnom ili indirektnom uporabom ovog dokumenta.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.