Ako se stanarina ne čini samo previsokom

Ako se stanarina ne čini samo previsokom

N&P:D.A.

Opet je produljena gornja granica najamnine (Mietpreisbremse) – do 2029.
Nikada se to nije smatralo velikim postignućem stambene politike. No, može donijeti olakšanje financijski opterećenim stanarima.
Što možete učiniti ako vam je stanarina previsoka.

Što je kontrola stanarine (Mietpreisbremse) i koja je njena svrha?

Takozvana kočnica najamnine ima za cilj spriječiti nekontrolirani porast najamnina u regijama sa skučenim stambenim tržištem u Njemačkoj. Odgovarajući zakon tadašnja velika koalicija CDU/CSU i SPD donijela je 2015. godine – pa će kontrola najamnine uskoro biti stara deset godina.

U 2019./2020. prvi je put produžen i postrožen; Sada je semaforska koalicija opet produljila do 2029. godine. Međutim, ograničenje najamnine ne primjenjuje se u cijelosti u Njemačkoj: njegova provedba stvar je država. I također je vrlo kontroverzan.

Što kaže kontrola stanarine (Mietpreisbremse)?

Prilikom ponovnog iznajmljivanja ili novoga iznajmljivanja postojećeg stana u određenim regijama, nova najamnina ne smije biti više od deset posto viša od lokalne usporedne najamnine. Međutim, postoje mnoge iznimke koje cijelu stvar čine pomalo kompliciranom.

Koje su to iznimke?

Udo Casper, generalni direktor Njemačke udruge stanara Baden-Württemberg e.V., objašnjava: „Ograničenje najamnine ne odnosi se na stanove koji su korišteni i iznajmljeni prvi put nakon listopada 2014., nakon opsežne modernizacije ili ako je prethodni stanar već plaćali veću stanarinu.” Međutim, u potonjem slučaju nova najamnina ne smije premašiti onu prethodnog najmoprimca.

Stanodavac je također dužan objaviti posljednju utvrđenu cijenu najma – ili je mora opravdati ako naplaćuje više od lokalne usporedne najamnine plus deset posto. To mora učiniti bez pitanja prije sklapanja ugovora o najmu. Ako on to ne učini, stanari to mogu tražiti čak i ako su već useljeni. “Suptilnosti leže u detaljima; trebali biste pažljivo provjeriti primjenjuju li se iznimke”, kaže Casper.

Što mogu učiniti ako sumnjam da je stanarina previsoka?

Najprije saznajte primjenjuje li se kontrola najamnine stvarno tamo gdje živite. Ako je to slučaj, trebate istražiti lokalnu usporednu najamninu – to obično nadilazi kvalificirani indeks najamnine. Nakon što saznate usporednu najamninu, dodajte deset posto i izračunajte razliku do vaše trenutne osnovne najamnine. Ovo je iznos koji vjerojatno plaćate previše svaki mjesec.

Kako da to sprovedem?

Ako je vaš stanodavac pristupačan, možete prvo razgovarati s njim. Možda ćete imati sreće i stvar se brzo riješi. Ali to je malo vjerojatno, ipak se radi o novcu.

Ako stanodavac ne odgovori ili odbije prilagoditi najamninu, podnesite pisani prigovor. Za to postoje predlošci na internetu, npr. od udruga stanara. Stanodavac tada mora pismeno obrazložiti zašto zahtijeva višu stanarinu. Zatim morate vidjeti je li ta viša najamnina opravdana – ili ne.

Nisam siguran je li moja stanarina previsoka – tko mi može pomoći?

Lokalne udruge stanara (Mietervereine), pravni i potrošački savjetnici (Rechts- und Verbraucherberatungen), odvjetnik (Anwalt).

Siguran sam da je moja stanarina previsoka – kakve su mi šanse za uspjeh?

Navedene gornje granice su obvezne i iznajmljivači ih se moraju pridržavati. Budući da je gornja granica najamnine pooštrena 2020., stanodavci su također dužni retroaktivno nadoknaditi višak najamnine. Naravno da to morate zahtijevati. To je moguće do 30 mjeseci od početka ugovora o najmu, za ugovore o najmu koji su sklopljeni nakon 1. travnja 2020. U slučaju starijih ugovora, prigovor ima učinak samo za budućnost.

Moj stanodavac odbija prihvatiti pritužbu (Rüge). Što sada?

Sada je vrijeme za savjet i podršku, pogledajte gore.

Udruge stanara primjećuju da tek rijetki iskorištavaju kontrolu najamnine. Zašto je to tako?

Za Uda Caspersa iz Udruge stanara Baden-Württemberga dvije su ključne točke: komplicirana pravila – i psihologija: “Morate biti upoznati s kontrolom stanarine. Osim toga, mnogi se stanari boje za svoj stan. S obzirom na ogromna nestašica stambenog prostora, tko konačno ima priliku Ako imate stan, vjerojatno ste zabrinuti zbog zahtjeva za smanjenjem stanarine, stoga je važno saznati više i imati hrabrosti poduzeti nešto protiv previsoke stanarine.”

Što biste trebali razmotriti prije nego što nešto poduzmete?

Odvagnite: isplati li se raspravljati kada je u pitanju razlika od 0,50 eura ili jedan euro po kvadratnom metru? Ako plaćate 15, 16, 17 eura ili više najamnine po četvornom metru, iako je dopušteno samo deset, jedanaest ili dvanaest eura, stvari izgledaju drugačije. Morate biti svjesni da je ugovor o najmu poslovni odnos – i obično nije namijenjen da traje zauvijek.

Zašto je drugima važno koliko stanarine plaćam?

Udo Caspers opet: “Ograničenje najamnine utječe samo na nove ugovore. Kada se stanovi iznajmljuju, najamnina često naglo raste. Ove visoke najamnine za ponovno iznajmljivanje također su uključene u izračun indeksa najamnine. A to onda dovodi do povećanja postojećih najamnina , Dakle, stanovanje postaje sve skuplje za mnoge ljude.”

I zašto je kontrola stanarine (Mietpreisbremse) toliko kontroverzna?

Ukratko: nekima ne ide dovoljno daleko, drugima ide predaleko. Udruge stanara zamjeraju, među ostalim, da stanari moraju sami nešto poduzeti, da ima previše rupa i da se stanodavcima ne prijeti sankcijama ako se ne pridržavaju gornjih granica.

Udruga vlasnika Haus & Grund, pak, želi ukidanje gornje granice najamnine i nedavno je najavila tužbu protiv produljenja. Instrument nije prikladan za osiguravanje pristupačnih najamnina za sve prihodovne skupine u gradskim područjima i pogoršao je nedostatak stambenog prostora.

Savezna ministrica graditeljstva Klara Geywitz rekla je za rbb kako pretpostavlja da je nadležno ministarstvo pravosuđa “dovoljno temeljito ispitalo produženje”.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.