Što spakirati prije odlaska?

Priprema za odlazak

 

Što spakirati prije odlaska?


Prije nego se zaputite u Njemačku, postoje neke stvari koje biste trebali uzeti u obzir kako bi Vaše iskustvo odlaska (možda i početak novog života) u ovu, zasad Vama nepoznatu zemlju, bilo što ugodnije.

Zapamtite zlatno pravilo života u Njemačkoj: u Njemačkoj je sve dostupno… uz određenu cijenu. Zato je najbolje na vrijeme se informirati i pripremiti. Ovo su neke od važnijih stvari na koje trebate obratiti pozornost

Odjeća i obuća

Odjeću i obuću koju planirate ponijeti sa sobom planirajte si ovisno o regiji Njemačke u kojoj planirate započeti novi život. Premda odjeća u Njemačkoj nije posebno skupa, svaki početak je težak pa je najbolje ponijeti vlastitu odjeću. U Njemačkoj prevladava umjereno kontinentalna klima, što znači da dolazimo iz krajeva sa sličnom klimom pa odjeća ne bi trebala biti problem. Najpametnije je ipak dobro se i pravovremeno informirati o vremenskim prilikama regije u koju odlazite jer treba voditi računa o tome da je npr. na sjeveru Njemačke (Hamburg, Kiel itd.) ipak većinu godine poprilično hladnije nego na jugu (Stuttgart, München, Ulm itd.). Ukoliko sa sobom vodite i manju djecu, vodite računa i o prikladnoj odjeći za njih.

Lijekovi i medicinska pomagala

Njemačka je poznata po izuzetno kvalitetnom zdravstvenom sustavu i ovdje možete pronaći gotovo svaki lijek koji će Vam biti potreban. No, dok ne budete registrirani u njemačkom zdravstvenom sustavu i ne odaberete svog liječnika, te dok se ne naviknete na način na koji ovdje funkcioniraju ljekarne, hitne službe, mogućnosti dostave lijekova itd., jako je važno sa sobom ponijeti i imati uz sebe dovoljnu količinu potrebnih lijekova ili medicinskih preparata. Ovo je posebno važno ukoliko koristite posebne ili teško nabavljive lijekove (npr. za dijabetes ili srčane bolesti), proteze i druga razna ortopedska medicinska pomagala i sl. Kod nekakvih specifičnih bolesti, raznih obiteljskih bolesti ili sl. nije od viška ponijeti i medicinske kartone sa sobom (premda to nije nužno).
Obične lijekove (za prehladu ili sl.) nije potrebno nositi jer ih se može kupiti u bilo kojoj ljekarni, koje u njemačkim gradovima možete pronaći praktički na svakih 5-10 min udaljenosti od Vašeg stana.

Hrana

Hrana u Njemačkoj raznolika je i nije skupa. Nijemci su gurmani i vole jesti. 😊 U svakom gradu barem jednom tjedno možete pronaći tržnicu hranom – to je nešto na što smo i kod kuće navikli. Jedan od problema s kojima se susreću svi stranci nakon određenog vremena: nedostaje im njihova domaća hrana. Ako ne vjerujete, pitajte ljude iz naših krajeva koji žive već neko vrijeme u Njemačkoj. 😊 No, život u Njemačkoj obilježen je utjecajem raznovrsnih kultura pa tako često u svakom gradu možete pronaći veliki broj trgovina s namirnicama turske, poljske ili ruske kuhinje, koje su slične balkanskoj kuhinji, ali sve se više mogu pronaći i trgovine s “našim” namirnicama.
Ukratko, pri dolasku u Njemačku ponesite si hrane koliko Vam je potrebno za put i to je sasvim dovoljno. Naravno, ukoliko imate posebne zahtjeve ili ste na neku hranu alergični, vodite računa o tome prije odlaska.
Dokumenti

Ovo je jako bitna stavka. Naravno, najbitniji su Vaši osobni dokumenti (osobna iskaznica, putovnica, vozačka dozvola, rodni listovi itd.), ali ne zaboravite i ostale dokumente (medicinski kartoni, razne potvrde ili dozvole, školske diplome, preporuke poslodavaca itd.). Za sve koji dolaze iz Hrvatske, kao građane EU, od osobnih dokumenata za ulazak u Njemačku dovoljna je samo osobna iskaznica. Građanima non-EU zemalja (Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija itd.)  i dalje je za prelazak granice potrebna putovnica. Ranije je za non-EU građane bilo potrebno imati uz sebe i određeni iznos novca, kako bi granična policija znala da se oni nakon 3 mjeseca izbivanja u inozemstvu planiraju vratiti nazad u matičnu državu (ostanak u inozemstvu nije bilo dozvoljen na vrijeme duže od 3 mjeseca), pa se potrebno raspitati kakva je trenutno situacija po tom pitanju. Ovdje dajemo još jedan važan savjet: ukoliko planirate duži ostanak u Njemačkoj, informirajte se koje je sve odjave i druge procedure potrebno odraditi (npr. Je li potrebno napraviti odjavu prebivališta, odjavu adrese ili sl.) prije odlaska iz matične države.
Rječnik njemačkog jezika

Jedna od možda najkorisnijih stvari svakome strancu u prvim danima boravka u Njemačkoj je svakako rječnik njemačkih riječi. Neovisno o tome imate li tiskani rječnik ili onaj u obliku aplikacije na Vašem mobitelu, imati rječnik uz sebe od velike je pomoći, posebno ako ste s njemačkim jezikom još uvijek na “Vi”. Naravno, prije odlaska u Njemačku svakako se potrudite naučiti barem osnove njemačkog jezika zbog što lakšeg snalaženja u novoj okolini.
Novac

Zadnje na popisu, ali najbitnije – ponesite dovoljno novca sa sobom. Ukoliko nemate dovoljno ušteđenog novca, a ne planirate duži ostanak u Njemačkoj, nego ste došli “vidjeti kako je živjeti u Njemačkoj i pokušati pronaći neki posao”, definitivno je preporuka da odmah kupite te sa sobom ponesete i povratnu kartu.
Sigurno je sigurno, a ukoliko i ostanete duže nego ste planirali, vjerujte, neće Vam biti žao što niste iskoristili Vašu kartu. 😊