Velika racija policije i carine u 110 staračkih domova u SR Njemačkoj

Velika racija policije i carine u 110 staračkih domova u SR Njemačkoj

 

Oštetili socijalni sustav

 

Zbog pretpostavke o prevari socijalnog sustava u Njemačkoj  državni su  istražitelji  provjerili oko 100 staračkih domova i klinika. Radi se o milijunskim iznosima koji nisu plaćeni.

 

Prevara kod obračunavanja troškova njege!

Tijekom pretresa u 110 staračkih domova i klinika istražitelji su zaplijenili brojne dokumente kao što su radni planovi. “Radi se o sumnji da su sestre zaposlene kao “Scheinselbstständig=lažno samozaposleni, i na taj su način zatajili socijalne
doprinose u iznosu od 6,1 milijuna eura u godinama od 2010. do 2016.”, rekao je odvjetnik Axel Bieler u petak u Kielu. Pretres je u srijedu i četvrtak izvršilo 650 pripadnika carine i istražnih organa.

“Pravi skandal”
Kristin Alheit (SPD), ministar za socijalna pitanja u pokrajini Schleswig-Holstein, nazvao je to “pravim skandalom”. Radnici su iskorišteni ili su bili prividno zapošljavani. “Moramo gledati na to vrlo strogo i razviti mehanizme kako se to ne bi ponovilo”, rekao je Alheit. “Uz to, provedena je istraga usmjerena na menadžere u 237 objekata”, rekao je Bieler.
Pogođena je  181 institucija u Schleswig-Holsteinu i 56 objekata u drugim državama, a koji se odnose na Schleswig-Holstein. “Kao dokaz postoje pohranjeni zapisi osoblja”, rekao je Bieler. Kriminalno se radi o članku 266 a Kaznenog zakona o “zadržavanju i pronevjeri plaće“.  Procjena dokumentacije i dalje će potrajati neko vrijeme, najavio je Bieler. Pozadina su istrage protiv agencija za regrutiranje osoblja, koje su posredovale za medicinsko osoblje.
“Gotovo svi veliki starački domovi i operatori imaju model zapošljavanja”,  rekao je Bieler,
“medicinske sestre su zaposlili kao samozaposlene, tako da socijalna davanja, ali i plaćanje godišnjeg odmora ili bolovanja u slučaju bolesti, nisu bili plaćeni.”

Alheit je rekao da su  incidenti potvrda za potrebom osnivanja komore za “njegovatelje” – “zato što područje njege nema zastupnike. To ne smije ostati ovako kako se radilo prethodnih godina za ljude koji rade na području njege ljudi”. “Moramo poduzeti potrebne mjere. ”Glasnogovornik za njegovateljsko-političke teme  parlamentarne skupine SPD, Birte Pauls, bio je užasnut činjenicom da su svi oni koji su na području njegovateljskih usluga osobe s najvećim opterećenjem, a prevareni su velikim kriminalom”.

Problem nestašice osoblja za njegu može biti riješeno ako se osoblje pristojno plaća i socijalno osigura, kaže bivši ministar zdravstva pokrajine Schleswig-Holstein Heiner Garg (FDP). Parlamentarna skupina FDP potpisat će izvješće državne vlasti o tim događajima na sljedećem sastanku Socijalnog odbora. ”Svi oni koji organizirano društvo varaju kroz neplaćanja socijalnih davanja, moraju se privesti.”

2016/04/29, Quelle/Izvor: DPA