Znate li što je to EURES?

Mobilnost na europskom tržištu rada

Znate li što je to EURES?
EURES je mreža koja se sastoji od javnih zavoda za zapošljavanje u članicama EU te Švicarske i zemalja Europskog ekonomskog prostora (Norveške, Lihtenštajna i Islanda). Nastala 1993. godine u partnerstvu s Europskom komisijom, EURES mreža predstavlja instrument za poboljšanje mobilnosti na europskom tržištu rada.
Glavni ciljevi EURES-a su informiranje i davanje savjeta radnicima koji su spremni na mobilnost, kao i savjeta o mogućnostima zapošljavanja te života i radnim uvjetima unutar EU, pomoć tvrtkama i poslodavcima koji su spremni i žele zaposliti radnike iz drugih država EU, te davanje savjeta i smjernica radnicima i poslodavcima u prekograničnim područjima.
Više od 850 EURES savjetnika koji rade unutar nacionalnih javnih zavoda za zapošljavanje svakodnevno pružaju savjete tražiteljima posla i  poslodavcima koji zapošljavaju.
EURES je portal kojeg možete pretraživati na 25 jezika te posreduje pri 50.000 novih zaposlenja godišnje. Na portalu je trenutno registrirano više od 700.000 otvorenih radnih mjesta, uz milijun životopisa te 29.000 profila poslodavaca. Svi registrirani korisnici  EURES portala koji traže posao mogu pohraniti svoje životopise, pretraživati profile poslodavaca te primati e-mailove s obavijestima o sličnim ili traženim poslovima između ponude i potražnje.
EURES mreža dosta ulaže u pružanje što kvalitetnijih informacija o sustavima socijalnog osiguranja, priznavanju diploma, troškovima života kao što je prehrana i prijevoz, a sve u svrhu kako bi korisnicima pružili bolju sliku stvarnog stanja u državi u koju bi htjeli otići.
Unatoč broju nezaposlenih u EU koja doseže gotovo 25 milijuna ljudi, broj slobodnih radnih mjesta od sredine 2009. kontinuirano raste i to posebno u područjima informacijske i komunikacijske tehnologije te tzv „zelene ekonomije“. Smisao je EURES-a  povećati mobilnost kako bi se smanjila nezaposlenost. Trenutno samo 3% građana EU radi u nekoj drugoj državi članici što je, zapravo, vrlo malo. Nakon što je Hrvatska ušla u EU, Hrvatski zavod za zapošljavanje postao je dio EURES-a i hrvatskim građanima bit će dostupna usluga posredovanja pri zapošljavanju u drugim državama EU. Hrvatska će tako imati četiri EURES savjetnika u područnim uredima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku koji će biti na raspolaganju građanima i poslodavcima.