Njemačka – industrijska i ekonomska velesila (1.DIO)

Njemačka (1. dio)

 

                                               Njemačka – industrijska i ekonomska velesila

infografik_4825_bruttoinlandsprodukt_steigt_um_0_7_prozent_n

Quelle / Izvor: https://de.statista.com/infografik/4825/bruttoinlandsprodukt-steigt-um-07-prozent/

Njemačka se može smatrati jednom od najjačih ekonomskih sila u svijetu. U odnosu na BDP na četvrtom je mjestu u svijetu. Osim toga, Njemačka je stalna članica različitih svjetskih organizacija kao što su EU, WTO i OECD.
Najsnažnija su područja njemačke ekonomije industrija i uslužni sektor, dok je poljoprivreda manje zastupljena. Njemačka je siromašna u odnosu na prirodne sirovine i izvornu energiju. Jedinu prednost koju ova zemlja ima visoka je razina edukacije i inovacija koje dovode do razvoja raznolikih tehnologija. Najveći dio njemačke vanjske trgovine odvija se sa zemljama  jednako snažno razvijene  industrije. Putem snažnog izvoza, Njemačka generira i značajan vanjski trgovinski višak. Vrijednost izvoza u 2015. godini bila je oko 1193,6 milijardi eura, a vrijednost uvoza 949,2 milijarde eura. Najkonkurentnija područja njemačke ekonomije su industrija teretnih vozila,  automobilska industrija, elektrotehnička, strojarska i kemijska industrija. U uslužnom  sektoru ističe se područje osiguranja koje je iznimno važno za svaku zdravu ekonomiju. Njemačka je jedna od najznačajnijih odredišta za organizaciju velikih sajamskih priredbi, s velikim brojem vodećih svjetskih sajmova, kongresa i izložbi te koncerata i muzeja, koji su važan temelj za kvalitetan turistički i putni promet.


Zaposlenost

Uz navedene ekonomske parametre, stopa zaposlenosti u Njemačkoj na vrlo je visokoj razini. Prema posljednjim podacima čak je 43,84 milijuna zaposlenih, što čini udio od 60,3% zaposlenih u odnosu na radno sposobno stanovništvo. Udio nezaposlenih u 2016. godini pao je na 2,53 milijuna (ili 4,1% nezaposlenih). Kao hrvatski državljanin, posao koji možete pronaći u Njemačkoj u velikoj mjeri ovisi o razini obrazovanja kao i o znanju njemačkog jezika. Ako ste visokokvalificirana osoba u području traženih struka, mogućnosti za brzo nalaženje posla vrlo su velike. Slično vrijedi i za građane tzv. non-EU država, no uz dodatno pribavljanje potrebne  dokumentacije u njemačkim konzulatima tih zemalja. Svima koji se pripremaju za odlazak u Njemačku preporučujemo da se svakako unaprijed informiraju u odnosu na željeni posao te da što prije počnu ozbiljno učiti njemački jezik jer je dobro služenje njemačkim jezikom ključno, kako za poslovni tako i za cjelokupan (osobni) život u Njemačkoj.

 

 

njemacka, Njemačka, posao, trazim posao, posla, do posla, moj posao, trazim posao, posao u njemackoj