Gdje provjeriti stanje na cestama!

Promet

Gdje provjeriti stanje na cestama?

 

Krećete na put? Donosimo Vam  pregled  web stranica na kojima možete provjeriti stanje na cestama u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Web stranica autokluba: www.adac.de
Najbolji pregled informacija o stanju na autocestama i cestama stranica je njemačkog autokluba ADAC. Prije puta informirajte se kada su školski praznici u pojedinim pokrajinama da ne krenete u gužvu. Isto tako planirajte prolaženje pored većih gradova kada nisu lokalne gužve,  kada se ljudi voze na posao ili sa posla (npr. područje oko Kölna, Frankfurta, Münchena)

Web stranica:  www. schulferien.org
Na ovoj stranici imate pregled školskih praznika u pojedinim pokrajinama.
To u svakom slučaju planirajte ako imate djecu koja idu još u školu.

Web stranica prometnih informacija:  www.verkehrsinfo.de
Jako zanimljiva stranica “verkerhrsinfo”  ako želite  vidjeti vremensko stanje u određenim dijelovima Njemačke, i to preko web kamera. Ponekad neke od web kamera ne funkcioniraju ili vidite samo mrak ako je noć. Tu možete provjeriti gdje su zastoji u prometu, radovi na prometnicama, radarske kontrola i planiranje vaše rute.

Web stranica pogleda preko web kamere:  Karavanka tunela
Preko ove stranice imate direktan pogleda na ulaz od Karavanka tunela. Možete vidjeti  jesu li gužve pred tunelom ili je li zatvoren.
Web stranica sa stanjem prometa u Austriji: www.oeamtc.at
Isto kao i u Njemačkoj, i za područje Austrije imate dobar pregled stanja cesta i prometa.

Web stranica sa stanjem prometa u Sloveniji: www.amzs.si
Pregled stanja cesta i prometa u Sloveniji.

Web stranica sa stanjem prometa u Hrvatskoj: www.hak.hr
Pregled stanja cesta i prometa u Hrvatskoj.

Web stranica sa stanjem prometa u Bosni i Hercegovini: http://bihamk.ba

Web stranica sa stanjem prometa u Srbiji: www.amss.org.rs

Dodatno,  još jedan popis priprema i stvari koje bi trebali znati i imati sa sobom.

Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme. Uvijek gledajte da imate dovoljno  tekućine u auto hladnjaku (koja se ne smrzava do -20°C), naravno, i  dovoljno  goriva u rezervoaru, ali i dovoljno tekućine za prednje staklo i brisače. Pregledajte i provjerite rade li Vam dovoljno kočnice, te prilagodite vožnju vremenskim uvjetima. Pregledajte rade li Vam sva svjetla, od prednjih, zadnjih, maglenki i žmigavaca. U Njemačkoj Vam auto osiguranja ne priznaju štetu ako je napravite s ljetnim gumama, zato obavezno gledajte imate li zimske gume i da imate dovoljno profila na gumama.  Unatoč izgrađenim autocestama i zimskoj službi, preporučujemo da si ponesete lance za kotače vozila. Ako niste nikad stavljali lance na gumi, isprobajte to jednom kod kuće. U Austriji su obavezna 4x  sigurnosna prsluka neonsko žute boje, u Njemačkoj ih morate isto imati. Svi sigurnosni prsluci moraju biti pri ruci svim putnicima.  Ne zaboravite  kupiti vinjetu za Austriju i Sloveniju, kazne su viske. Unatoč sustavu za brtvenje guma, preporučujemo da imate uvijek rezervni kotač sa sobom. Provjerite  imate li prvu pomoć i da joj datum nije istekao. Nikad nemojte stati na autocesti na desnu stranu ako ne morate i kad morate, neka putnici izađu iz vozila i stanu iza branika. Gledajte da imate uvijek dovoljno hrane i vode sa sobom. Ako ste umorni, bolje odspavajte koji sat,  nije bitno kada se stigne, bitno je da se sigurno stigne. Imate li sve lijekove koje trebate? Imate nekoga sa sobom tko ih uvijek treba? Uz navigacijski sustav uvijek je dobro imati i jednu papirnatu kartu puta, da imate grubi pregled puta. Ponesite uvijek i drugi ključ od vozila, ako slučajno izgubite prvi ključ. Za manju djecu ponesite uvijek igračke, glazbu ili neke igre. Ne dajte im da previše gledaju filmove preko tableta. Uvijek ponesite dovoljno novca za nepredviđene situacije. Novac podijelite na više mjesta u slučaju da Vas netko pokrade. Ako vam auto ne pripada, obavezno ponesite punomoć od vlasnika istoga. To vrijedi i kada vozite djecu koji nisu Vaša. Imate li svoju putovnicu, osobnu, vozačku? Imate li dokumente I drugih putnika? Jeste li ponijeli zelenu kartu Vašeg osiguranja? Imate li sve na broju, prije polaska napravite još zadnji pregled  i uzmite svaku stvar u svoje ruke.

Sretan put želi Vam Vaš IUSNJ tim!