Njemački san

Njemački san

 

San je najljepši dok sanjaš, kad se probudiš, više nije tako dobro! (osim ako ne živite svoj san u Njemačkoj, zemlji koja je druga najpopularnija migracijska destinacija u svijetu ) Moja priča zapravo počinje u Sarajevu, mjestu gdje sam osnovala svoju porodicu i mjestu koje je pružalo mnogo toga a opet ništa.

Pokušala sam se prisjetiti kada sam zadnji put dobila odličnu poslovnu ponudu, naziva firme gdje me nisu pitali za životnu dob, da li sam u bračnom statusu, imam li djece i koliko su stara? Također zamislila sam se u državi gdje se moja radna prava poštuju, gdje mogu nesmetano otići da trudničko odsustvo i otvoriti bolovanje, bez straha da poslodavac ne produži ugovor ili mi uruči otkaz? Jednostavno, zamislila sam svoj i život svoje porodice u zemlji u kojoj je stopa nezaposlenosti 4.6%, i svidjelo mi se!

Kada sam prvi put poslala svoj životopis na mom ne tako tečnom njemačkom jeziku i dobila odbijenicu, moje lađe nisu potonule, naprotiv, probudila se u meni borbenost koju sam odlučila iskoristiti upravo u svoju korist. Stotine pregledanih oglasa, apliciranih konkursa, poslanih životopisa i onda je upalilo. Prvo mom mužu onda meni. Euforija koja je nastala nakon poslovne ponude brzo se ugasila kada smo odlučili istražiti sve od stana, preko vrtića za našeg trogodišnjeg sina, kaucija koje su bile četvoroznamenkaste i za nas misaona imenica. Želim Vam ovim tekstom prenijeti svoja ubjeđenja, iskustva i pozitivne želje kada je u pitanju Vaš novi početak….

STAN

Stan koji smo pronašli, idealan za nas troje, pored svoje mjesečne najamnine, zahtjevao je i depozit koji mi nismo imali! Ja sam bez imalo ustruke objasnila stanodavcu našu situaciju, i kao olakšavajuću okolnost u svoju korist navela mu prihvatljive činjenice zbog kojih nisam u mogućnosti platiti depozit a to je PRAZAN STAN. Objasnila sam da bi nam taj novac značio kako bi kupili namještaj. I znate šta? Upalilo je! Pokušajte isto! (ukoliko ne prihvate, pokušajte dogovoriti plaćanje depozita u mjesečnim anuitetima-u svakom slučaju lakše je nego snaći se odmah za recimo 1600 Eura)

NOVAC ZA PUT I NOVAC DO PRVE PLATE

Ovo je ubjedljivo najveći problem, i mnoga odustajanja nastanu upravo iz finansijske nesigurnosti koja nas mnogo brine. Pokušajte da razmislite šta Vam neće biti potrebno od toga što trenutno imate? Prodajte automobil ukoliko ga posjedujete, bicikl, tv. Na samom početku je mnogo teško i najmanje što Vam je potrebno jeste da napravite zaduženje, zbog kojeg ćete možda grcati narednih mjeseci. Imajte na umu da i Vaša kreditna validnost ovisi o načinu na koji raspolažete novcem (ukoliko ostanete pred kraj mjeseca bez novca, mnoge banke Vas smatraju nepodobnim i za kredit neodgovrnim klijentom). Ne mislim samo na konkretne kredite u novcu, nego I robne kredite, koje ćete itekako koristiti, jer se ‘’kućite’’ nanovo.

NAMJEŠTAJ

Mi smo došli u prazan stan. Nešto smo kupili, nešto smo dobili na poklon. Nemojte se opterećavati sitnicama koje Vam možda nedostaju (ovo osobite Važi za žene jer smo sklone više uređivanju doma od muškaraca) pa će nam možda biti žao što nemamo ukrase, vaze, razne skupocjene servise ili najnovije runnere! Nemojte se žalostiti, budite sretni onim što ste do tog trenutka ostvarili I koračajte dalje prema svom cilju! Skromnost je vrlina! (mnogi Nijemci poklanjaju svoj second hand namještaj, jedino što traže je da organizujete prevoz. Mi smo organizovali sve u jednom danu, budući da je kombi prevoz skup, imajte to na umu)

PRIJAVE BORAVKA I OSTVARENJE SVIH PRAVA

Sjećate se nekog rođaka iz Njemačke koji je spominjao kako je ‘’kod njih’’ sve u terminima? Vjerujte da jeste! Za otvorenje bankovnog računa morate zakazati termin. Dok je prijava boravka vrlo jednostavna I brzo završena. Ukoliko ne poznajete jezik kao ja, pokušajte komunicirati na engleskom, ili ponesite svoj telefon I koristite google translate! Ukoliko je Vaša mjesečna zarada manja možete tražiti pomoć pri plaćanju mjesečne najmanine za stan od općine u kojoj živite. Ukoliko imate dječicu, imate pravo na dječiji doplatak. Raspitajte se i dijelite svoja iskustva, tako pomažemo jedni drugima.

Sažeti gore navedeni dijelovi su dio najvećih prepreka na koje sam naišla tokom naše organizacije preseljenja. Još uvijek rješavam neke u hodu, ali mnogo lakše, jer sam koristila prednosti interneta I svaki korak promislila unaprijed. Trenutno pokušavam riješiti pitanje prevoza do radnog mjesta, jer su autobusi užasno skupi! Ali o tome nekom drugom prilikom….

DŽ.S.