Savjeti za učenje njemačkog jezika

Savjeti za učenje njemačkog jezika

 

                                 Sprechen sie deutsch?

 

Nemojmo se zavaravati: učenje stranog jezika dugotrajan je proces. Mnogi se slažu da je njemački jezik puno teže naučiti nego npr. engleski ili španjolski i da je u rangu težine kao i učenje francuskog jezika. Tko god se pokušao uhvatiti u koštac s kompliciranom gramatikom, neobičnim rečeničnim konstrukcijama i složenim njemačkim riječima, složit će se s ovom tvrdnjom.

 

Mlađe osobe (posebno djeca) puno brže nauče njemački jezik nego starije osobe. Budući da se pri učenju stranog jezika (bilo kojeg, pa tako i njemačkog) javljaju razne psihološke blokade, za Vas donosimo nekoliko važnijih savjeta za brže i jednostavnije učenje njemačkog jezika.

Pronađite partnera za zajedničko učenje, a s kojim možete vježbati učenje i izgovor njemačkog jezika. Vaš tandem-partner (njem. Sprachen-Tandem) može zauzvrat npr. učiti Vaš jezik. Dogovorite se da 50% vremena pričate na Vašem jeziku, a 50% na njemačkom. Jezik se poprilično brzo nauči ukoliko se stalno krećete u društvu gdje se razgovora na njemačkom jeziku: u kinu, restoranu, kafiću ili sl.

Ne paničarite. Budite svjesni da ćete često biti isfrustrirani tijekom učenja njemačkog jezika. Ovo definitivno vrijedi u slučaju ako je njemački jezik Vaš prvi strani jezik. Ne budite obeshrabreni, usredotočite se na učenje jezika i prihvatite činjenicu da se u ranoj fazi učenja nećete moći izraziti na način na koji biste htjeli. Jako je bitno i da o tome razgovarate sa svojim učiteljem njemačkog jezika ili tandem partnerom.

Ako niste sigurni – jednostavno pitajte! Početnici pri učenju njemačkog jezika često imaju strah da će nešto krivo reći ili da će njihov izgovor zvučati čudno. Ne sramite se pitati sugovornika ukoliko niste razumjeli nešto što je napisano ili izgovoreno na njemačkom jeziku. “Što ova riječ znači? Možete li, molim Vas, ponoviti rečenicu? Jeste li razumjeli što sam rekao?”. Zvuči jednostavno, ali nekada je stvarno teško pitati. Nemojte se obeshrabriti.

“Ispravite me!” Obavezno pri razgovoru s drugim sugovornicima njemačkog jezika napomenite da želite da Vas oni korigiraju ukoliko pri izgovoru učinite pogrešku. Nemate se razloga sramiti jer učiti možete samo kroz pogreške. Naravno, potrudite se zapamtiti gdje ste pogriješili i upotrijebite to u sljedećem razgovoru.

Iskoristite svaku priliku za učenje! Veliki broj onih koji tek počinju s učenjem rade pogrešku jer ne koriste aktivno svoje trenutno znanje njemačkog jezika, nego se ili služe drugim stranim jezikom (najčešće engleskim) ili jednostavno izbjegavaju njegovo korištenje. Postavite si ciljeve pri učenju jezika: odite sami u pekaru, javite se ponekad na telefon, kupite sami kartu za javni prijevoz ili sl.

Okružite se njemačkim jezikom: jednostavno svakodnevno ostavite uključenu lokalnu radio stanicu, gledajte vijesti i emisije ili filmove/serije na njemačkom jeziku, prolistajte novine… Učlanite se u sportski klub. To je odličan način za stjecanje novih poznanstava. Preuzmite inicijativu i pozovite prijatelje Nijemce na večeru. Pokažite im svoje domaće kuhinjske specijalitete i običaje, njima je to najčešće zanimljivo a Vama je jako korisno za vježbanje govora. Ako vide da s njemačkim jezikom niste na “ti”, Nijemci će svakako iskoristiti priliku da s Vama razgovor započnu na engleskom jeziku. To je dobro za njih, ali ne i za Vas; potrudite se što više pričati na njemačkom jeziku, koliko god smatrate da Vam ide loše.

Upoznajte sredinu u kojoj živite, to je vrlo bitno za prilagodbu na život u novoj zemlji. Iskoristite priliku za vrijeme raznih lokalnih zbivanja i upoznajte lokalnu kulturu. Obavljajte nabavku namirnica na lokalnoj tržnici. Svaki grad ima ono nešto “svoje”. 😊

Posljednja na ovom popisu, ali vjerojatno i najvažnija stvar: prije nego uopće stupite nogom na njemačko tlo, jako naučiti barem osnove jezika ili najosnovnije izraze! Vjerujte, život će Vam biti tako PUNO lakši.

 

Sretno! 😊