Otvaranje obrta u Njemackoj (1.dio)

Otvaranje obrta u Njemačkoj (1. dio)

                                              Korak po korak do obrta

 

Odlučili ste u Njemačkoj otvoriti obrtničku tvrtku  koja nudi određene usluge. Prije nego što odlučite postati privatnik i otvoriti  “Gewerbe” (obrt), potrebno je proći sljedeću administrativnu proceduru:

  1. Prijaviti mjesto prebivališta u Njemačkoj, na njemačkom se to zove   “Anmeldebestätigung”.
  2. Prijaviti obrt u Vašoj općini. Za to Vam je potrebna  osobna  iskaznica.
  3. Obrtni list odmah je gotov, a trošak određuje općina/grad (u pravilu do max.50€)
  4. Ime obrta većinom je Vaše vlastito,  kao i opis djelatnosti koju planirate  izvršavati.  Primjer i naziv obrta može biti “Marko Maric Malerbetrieb”.  U Njemačkoj se ime ne mora registrirati na Trgovačkom sudu, tako da slobodno možete koristiti neko već  postojeće ime, no logo mora biti samo Vaš. Logo će Vam izraditi netko od web dizajnera u Njemačkoj, a  cijena loga kreće se od 100 do 300€. Logo i sve fotografije moraju biti Vaše vlasništvo.
  5. S Anmeldebestätigungom, tj. potvrdom o prijavi prebivališta, i Gewerbescheinom, tj. obrtnim listom, idete u banku Vašeg izbora kako biste otvorili Gewerbekonto. Gewerbekonto, tj.
    poslovni račun, u Njemačkoj nije obavezan kao u Hrvatskoj, ali ga njemačka porezna uprava preporučuje imati, uz privatni žiroračun, zbog lakše podjele prihoda.
  6. U Njemačkoj ste se kao privatnik dužni zdravstveno osigurati, Vaše EU zdravstveno osiguranje više ne vrijedi! Zdravstveno osiguranje ugovarate s državnim i po zakonu obaveznim zdravstvenim osiguravajućim kućama (AOK, DAK, TKK) ili s privatnim zdravstvenim osiguravajućim  kućama.  Možete birati između privatnog zdravstvenog osiguranja i dobrovoljnog zakonskog osiguranja. Cijena se određuje prema Vašoj mjesečnoj bruto zaradi, što znači da se može mijenjati iz mjeseca u mjesec.
  7. Savjetuje se svima da svaki mjesec pošalju Einkommensteuerbescheid, tj. potvrdu o  porezu na prihod koju vam izrađuje Vaš knjigovođa, a pomoću koje dokazujete  stvarne prihode jer bi se moglo dogoditi da cijelu godinu plaćate manji iznos i onda morate razliku nadoplatiti jer ste zarađivali više nego ste pri ugovoru police naveli. S knjigovodstvom dogovarate iznos većinom u postotku  Vaše bruto zarade. Pokušajte dogovoriti neki paušalni iznos, možda uspijete.
  8. Nakon cca. 3 tjedna dolazi Vam prvi obrazac  porezne uprave, takozvani Fragebogen zur steuerlichen Erfassung, upitnik koji ispunjavate s knjigovođom.
  9. Kad pošaljete taj upitnik natrag, dodjeljuje Vam se Umsatz Indentifikationsnummer, što nije isto što i Steuernummer! Ovaj porezni broj  mora se navesti na svakom izdanom računu.
  10. Također, doći će Vam i upitnik od Handelskammer, tj. gospodarske komore, koji morate ispuniti i poslati natrag kako bi Vam odredili iznos mjesečne članarine.
  11. Morate se odlučiti ulazite li u sustav PDV-a ili ne. Kleingewerbe se razlikuje od Gewerbea samo u tome što niste dužni voditi pravo knjigovodstvo, već samo osnovno (prihodi-rashodi). Kleinunternehmen (Kleingewerbe)  smatra se onaj Gewerbe kod kojeg bruto zarada u prvoj godini ne prelazi 17.500€, a u drugoj 50.000€. Kao takav ne ulazi u sustav PDV-a te nije dužan platiti Umsatzsteuer, tj. porez na prihod, ali time i ne može zatražiti povrat poreza za, primjerice,  kupljenu robu ili potrošni materijal. Ako se premaši zadani iznos,  plaća se Umsatzsteuer na cjelokupni prihod, NE samo za premašeni iznos, odnosno razliku.