Zapošljavanje pomoćnih njegovatelja s non-EU pasošima/putovnicama

Zapošljavanje pomoćnih njegovatelja s non-EU pasošima/putovnicama

L: A. K.

Njemačkoj nedostaje 70 000 njegovatelja

Jedan od najlakših načina pronalaženja posla u Njemačkoj kao non-EU građanin je da se prijavite  kao pomoćni njegovatelj. Samo u ovom sektoru procijenjen je nedostatak od oko 70 000 radnika, a taj trend svake godine raste.

Broj domova za stare, kao i patronažne službe, svakoga dana objavljuju nove oglase, a možete se prijaviti i tamo gdje oglasa nema i to tako da pošaljete otvorenu zamolbu (Bewerbung). U datoteci grupe (https://www.facebook.com/groups/IUSNJ.NON.EU.INFO/) imate dokument u kojemu su navedeni svi starački domovi u Njemačkoj s kontaktima, a mi ćemo Vam pokušati približiti proces što sve trebate poslati na navedene e-mail adrese. Najprije moramo naglasiti da sva dokumentacija koju šaljete mora biti na njemačkom jeziku.

Kako se prijaviti za posao?

Da biste dobili vizu, najprije morate naći poslodavca. A da biste poslodavca uvjerili da baš Vas zaposli, morate napraviti dobar Bewerbung koji ćete slati. Bewerbung ili Bewerbungsmappe, kako ćete često naći na internetu, vrsta je CV-a koji sadrži Anschreiben (popratno pismo ) i Lebenslauf (CV) kao osnovne dijelove kojima kasnije dodajete diplome i preporuke prevedene na njemački jezik. Apostil nije potreban, ali diplome moraju biti ovjerene od strane ovlaštenog tumača za njemački jezik. Kada ovo napravite, pored navedene datoteke, imate mogućnost da kontakte za domove nađete i na web stranici http://www.gelbeseiten.de/. Vrlo je važno i što pretražujete, odnosno koje riječi. Da biste našli domove, koristite “Pflegeheime”, “Altenheim” i vrlo ćete brzo doći do kontakta. Onda slijedi naporan dio,  a to su sati i sati slanja e-mailova.

Čestitamo! Dobili ste posao…

Kada dobijete konkretnu ponudu za posao, potrebno je upoznati poslodavca s procedurom kako bi Vas zaposlio. Prvo i osnovno, pored radnog ugovora koji sadrži radno vrijeme i visinu primanja, potrebno je dobiti i tzv. Zustimmung, odnosno suglasnost koju Vam izdaje Bundesagentur für Arbeit Zentrale Auslands-und Fachvermittlung (ZAV). Ovu suglasnost dobivate u mjestu gdje je firma registrirana, a za nju Vam je potreban ugovor o radu i dva formulara koja dobivate na ZAV-u, a koje popunjava poslodavac. Nakon dobivanja suglasnosti zakazujete termin u ambasadi u matičnoj zemlji i predajete dokumentaciju s web stranice ambasade. Vizu dobivate u roku nekoliko dana ukoliko imate sve dokumente.

Više informacija o samoj proceduri možete naći na našem forumu i stranici https://www.facebook.com/groups/IUSNJ.NON.EU.INFO/

by J.M.R.