Kako promijeniti poreznu klasu 1 u 3 ili 4?

Porezne klase

L: A. K.       

                                 Kako promijeniti poreznu klasu 1 u 3 ili 4?

 

Porezne klase (njem. Steuerklassen) u Njemačkoj ovise o mnogo toga: o bračnom statusu, zaposlenosti, zaradi…Donosimo Vam pregled informacija kako odabrati ili promijeniti poreznu klasu, izračunati porez ili neto plaću…

STEUERKLASSE 1

Ako ste neoženjeni / razvedeni pripadate  klasi 1.
„Cure i dečki” zadržavaju klasu 1.

STEURKLASSE 2

Samohrane majke i očevi s djecom u klasu 2,  i to samo ako živite same / sami!

STEUERKLASSE 3

Parovi: kad jedan zarađuje puno više, izabere 3, a drugi koji zarađuje puno manje 5;  kad jedan radi, onda je on klasa 3, a drugi je bez posla.

STEUERKLASSE 4

Parovi: ako zarađujete slično, oboje izaberite 4.

STEURKLASSE 5

Parovi: Uzmite klasu 5 ako drugi partner ima 3

STEURKLASSE 6

Klasa 6 kad niste predali porezni broj poslodavcu ILI za Nebenjob, ako zarađujete više od 450,00 eura mjesečno

Ovdje možete izračunati koliko ćete poreza godišnje plaćati:

https://www.bmf-steuerrechner.de/bl2017/?

Ovdje možete izračunati bruto i neto plaću:

http://www.brutto-netto-rechner.info/

Ako se izjasnite za religiju kod prijave boravka, automatski ćete plaćati i crkveni porez, tzv.”Kirchensteuer”. Ako to ne želite, kod prijave boravka ne smijete navesti religiju!

Linkformular za promijenu porezne klase
Ovaj formular (ne obraćajte pozornost na markirano), ispunite sve po redu.
Isprintajte ga na ovom linku dolje i pošaljite poštom na Finanzamt s kopijom osobne, vjenčanog internacionalnog lista, internacionalnog dječjeg lista, upis.

Nađite ovaj formular na internetu. Ukucajte na Googleu Antrag auf Ausstellung…” ovako kako piše na papiru i izbacit će Vam link s kojeg ga isprintate. Ne treba ovjera u matičnoj državi. Pod Steuerklasse napišite 3, a pod Kinderfreibetrag broj djece školske dobi do 25. godine i one mlađe dobi ili nezaposlene, a na burzi rada do 21 god. koja pripadaju Vašem kućanstvu. Križajte srednju kućicu dolje i napišite – ich bin verheiratet / Kroatien ist seit Juli 2013 in EU. Priložite internacionalni vjenčani i internacionalni dječji rodni list. ” POŠTOM” šaljete na nadležni Finanzamt i u roku desetak dana dobijete odgovor (do sad sam samo čula za pozitivan). Ako Vam supružnik ne dođe do kraja godine,  u 12. mjesecu morate ponoviti ovo isto da Vas ne vrate na jedinicu. Kada se nakon nekog vremena drugi supružnik prijavi na njem. adresu, dodjeljuje Vam se automatski 4/4 porezna klasa. Ukoliko ne radite oboje ili ne želite 4/4, idete direktno na Finanzamt i mijenjate ponovno – tu treba potpis oba supružnika.

Antrag auf Steuerklassenwechsel bei Ehegatten/Lebenspartner

https://www.formulare-bfinv.de/ffw/form/display.do?%24context=A1609836EF951741C282

 

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.