Kako dati otkaz u Njemačkoj?

Otkazni proces u Njemačkoj

(L: I. R.)

Kako dati otkaz u Njemačkoj?

Na koji način dati otkaz u Njemačkoj, jedno je veliko pitanje. Tim više ako ne znate svoja radna prava. Vi sami morate voditi računa o nekim stvarima kako ne biste ostali neplaćeni ili da Vam ne bi propali slobodni dani.

Nekoliko važnih stvari na koje morate obratiti pozornost:

1) Morate se držati otkaznog roka. Otkazni je rok točno propisan u Građanskom zakonu §622 (Das Bürgerliche Gesetzbuch (BGB) regelt in § 622) i on vrijedi i za Vas, kao posloprimaca, i za poslodavca.
Zakon navodi da se 15. u mjesecu ili na kraju mjeseca daje otkaz s otkaznim rokom od 4 tjedna.

2) Prvo obavijestite Vašeg izravnog šefa, najbolje u četiri oka. Budite ljubazni i obrazložite svoj otkaz, bez vrijeđanja. Čak i onda kada je situacija neizdrživa.

3) Gledajte unaprijed. Ako Vam je ostalo još nekoliko dana godišnjeg (njem. Urlabstage), možete ih iskoristiti i tako skratiti četiri tjedna otkaznog roka.

4) Ako imate puno prekovremenih sati, nastojte da Vam se oni isplate ili pretvore u slobodne dane.

5) Kao i u primjeru dolje navedenog pisanog otkaza na njemačkom jeziku, tražite izradu Vaše radne svjedodžbe u što kraćem roku.

6) Trudite se predati sve projekte na vrijeme svojim kolegama, kako ne biste ostali nikomu dužni.

7) Zadržite svoj stav kod davanja otkaza i ostanite ljubazni i profesionalni. Ne morate se ispričavati jer imate pravo dati otkaz.

———————————————————————————————————————————————————–

Donosimo Vam primjer jednog otkaza na njemačkom jeziku. U zagradi je prijevod na hrvatski jezik koji, naravno, ne pišete u pisanom otkazu.
———————————————————————————————————————————————————–

Munchen , 12.04.2017.

 

Arbeitgeber:(poslodavac)

Herr K

Bayerstrasse 5

Munchen

 

 

Arbeitnehmer: (posloprimac)

D.D.

Konigstrasse 1

Munchen

 

 

Kündigung (otkaz)

 

 

Sehr geehrter Herr K,

Hiermit kündige ich meinen Arbeitsvertrag, den ich mit Ihnen am 01.01.2014. geschlossen habe, fristgerecht zum 30.06.2014.

Ich bedanke mich für die gute und kollegiale Zusammenarbeit in den vergangenen Monaten. Ich konnte viel in diesem Unternehmen lernen
und bin für die stets angenehme Unterstützung sehr dankbar. Ich bedauere, aus persönlichen Gründen diesen Schritt tun zu müssen und
wünsche Ihnen und dem Unternehmen weiterhin von Herzen alles Gute.

Bitte erstellen Sie mir ein qualifiziertes Arbeitszeugnis und lassen Sie mir dies – wenn möglich – zusammen mit meinen
Arbeitspapieren an die obige Adresse zukommen.

Mit freundlichen Grüßen

Vaše ime i prezime i potpis

———————————————————————————————————————————————————–
Napomena:

Za pisanje i predavanje pisanog otkaza autor ovog članka NE preuzima nikakvu odgovornost za njegovu ispravnost i točnost.

———————————————————————————————————————————————————–

Ovakvu formu treba imati pismo ili e-mail. Isto tako, možete poslati otkaz preporučenim pismom s automatskim potpisom koji će potvrditi da je tvrtka zaprimila Vaše pismo/otkaz (radi dokazivanja i držanja termina).

kündigung