Odbijanje vize – Beograd

Iskustva – Beograd

L: A. K.

Odbijanje vize

U proteklih godinu dana vidjela sam mnoštvo slučajeva zbog kojih Vam ambasada može odbiti vizu. Ukoliko se i Vama to dogodilo, donosim Vam savjete kako postupiti i što poduzeti kod odbijanja vize…

Ima li Vam ambasada pravo odbiti vizu? Da, ima, a navest ću Vam najčešće slučajeve koje sam vidjela u proteklih godinu dana:

– podaci se ne slažu – ako se otkuca c umjesto ć, neće biti problema, ali ako Vam se brojevi ne slažu, tu nastaje problem. Na sljedeće stvari potrebno obratiti posebnu pozornost:

  1. da se datum rođenja slaže
  2. da se broj radnih sati slaže na Ugovoru i Suglasnosti
  3. da se broj pasoša/putovnice slaže u svim dokumentima gdje se navodi

– prebivalište – ako imate dvojne pasoše, gledajte da datum u ambasadi bude minimum mjesec do dva od prijave prebivališta. Niti su oni glupi niti mi pametni. Zakonski je potrebno imati 3 mjeseca prebivalište u Srbiji da biste predali dokumentaciju, sve manje od toga može im biti sumnjivo

– diplome – provjerite jesu li diplome važeće. Ako završavate prekvalifikacije, završavajte u školama koje su licencirane od strane našeg ministarstva, ako završavate neku stranu prekvalifikaciju, dovoljna je diploma na engleskom jeziku.

– jezik – ako ste napisali da znate A2, a nemate certifikat, potrudite se da govorite A2 kad Vas budu ispitivali. Lakši način je da priložite certifikat .

– trgovački registar – nitko neće tražiti ovaj papir ako je firma velika (više od 100 zaposlenih), ali hoće ako je firma mala, a Vi imate neko radno mjesto za koje postoji sumnja da nećete biti adekvatno plaćeni.

– osiguranje – ambasada ima popis svih naših licenciranih osiguravajućih kuća i samo te priznaju. Stavila sam Vam link koje su.

– oni koji idu po novom zakonu – diploma srednje škole zahtijeva u slučaju da Vaša srednja škola odgovara ili deficitarnom zanimanju ili radnom mjestu. To znači da ako se kao ekonomist zaposlite kao pomoćni njegovatelj, neće tražiti, ali ako se zapošljavate u uredu,  tražit će.