Certifikati njemačkog jezika

Njemački jezik

Certifikati njemačkog jezika

napisano od  N.A  / L: A. K.

Na našem putu prema tome da uopće dođemo u Njemačku i bavimo se, ako je ikako moguće, svojom strukom, postavlja se pitanje koji su certifikati jezika uopće priznati.

Prije svega, razjasnit ćemo zašto je certifikat uopće potreban. Najčešće je neophodan za priznavanje školskih i visokoškolskih kvalifikacija. Tu se naročito postavlja pitanje koja se zanimanja uopće moraju nostrificirati.

Preduvjet za nostrifikaciju

Zakonom regulirana zanimanja: liječnici (najčešće neophodan C1) , nastavnici (C2 ili C1), socijalni radnici (B2 i C1), medicinske sestre (B2, a u Hessenu može i Telc B1 Pflege), odgojitelji/ce (B2), samo su neki od najčešćih profila koji bez nostrifikacije (Anerkennung) ne smiju obavljati taj posao.

Za stručna zanimanja: ekonomska, tehnička struka na primjer, smije raditi i bez priznanja, ali je svakako poželjno riješiti to u Komori (IHK) koja postoji u svakom većem gradu. Do sada su informacije različite. Nekome su u Komori tražili certifikat jezika (B1),  a nekome uopće ne. Znači da pravila tu nema.

Ako se ne radi o nostrifikaciji, već o apliciranju za posao, poželjno je imati certifikat jezika, ali je poslodavcu važnije Vaše znanje jezika, nego što na nekom papiru piše.

Certifikati  koji se najčešće koriste su sljedeći (nebitno gdje ste ih položili): Telc, TestDaf, ÖSD i Goethe. Ukoliko se slučajno dogodi da u određenoj instituciji ne znaju što je to ÖSD, strpljivo im objasnite i pozovite se na informacije koje stoje na web stranici:

http://www.osd.at/default.aspx?SIid=34&LAid=1 .

Tu se jasno vidi gdje je certifikat priznat, a za nostrifikaciju diploma u Njemačkoj, provjereno je priznat.

Ukoliko ste već u Njemačkoj i odlučite polagati C1, preporučuje se Telc C1 Hochschule. Razlikuje se od „običnog“ C1 po tome što se tekstovi odnose na neke akademske teme vezane za studije.
Možda se nekad u životu odlučite za studiranje (što je ovdje normalno i kada imate 40, 50 i više godina), taj certifikat je apsolutno priznat i potreban za upis na bilo koju visoku školu i fakultet u Njemačkoj.

Tečajevi za početnike

Za one koji tek počinju s učenjem jezika u Njemačkoj važna je informacija da država dijelom sudjeluje u troškovima pohađanja integracijskog tečaja do razine B1.
Sve informacije o tome imate na linku: http://www.bamf.de/DE/Willkommen/DeutschLernen/Integrationskurse/integrationskurse-node.html .

Stranica je dostupna i na engleskom, ruskom i turskom jeziku. Možete upisati i poštanski broj mjesta u kojem živite i dobit ćete popis škola u Vašoj blizini u kojima se ti tečajevi održavaju. Tamo možete dobiti i informacije kako zatražiti financijsku pomoć za pohađanje tečajeva. Na kraju B1, ali i za one koji su došli i imaju B1, postoji i Orientirungskurstest ili „Leben in Deutschland“. To je 60 dodatnih sati na temu politike, povijesti i društva u Njemačkoj. Tečaj se ne mora posjećivati (ali se preporučuje), već se može direktno prijaviti ispit.

Na ovom linku nalazi se online test  http://www.orientierungskurstest-online.de/orientierungskurstest/  i, uz kupljenu knjigu, može se i ovdje vježbati. Certifikat o položenom testu, kao i B1, neophodni su za dobivanje njemačkog državljanstva, a kod Non-EU građana i za dobivanje neograničene boravišne dozvole. Tečajeve jezika  nude i neke osnovne i srednje škole kao ponudu roditeljima.