Što napraviti i gdje emigrirati?!

Što napraviti i gdje emigrirati?!

napisano od Cro – Gastarbajter

Kakva je situacija u Hrvatskoj i sire, nema potrebe da puno obrazlazemo, kad je propao Todoric tko onda jos kod nas moze poslovati a pogotovo profitirati? Od svih blagodati EU – integracija izgleda da nam je jedina prednost sto mozemo elegantnije emigrirat u potrazi za boljim zivotom.

I tako, covjek si razmislja, otici ili ostati, gdje, kako…stotinu pitanja, sto bi bilo najpametnije napraviti. Sve je to teska odluka.

Citao sam da je najbolje na Novom Zelandu. Ali to je brate predaleko, na kraju svijeta. Ima nasih u Njemackoj koji ne mogu da skupe para da ponekad posjete rodni kraj a kako bi tek bilo da su na Novom Zelandu? Morao bi covjek par godina stedit da skupi za kartu. Pa i da uspije to je jednom u godini ili dvije godine, Nemas se kome ni pohvalit da ti je dobro – nema to nikakvog smisla. Novi Zeland otpada.

U Australiju ne daju, to bogataska elita ljubomorno cuva za sebe u slucaju da bude neki nuklearni rat i katastrofa. A i da odes tamo, isto je predaleko, mora bi se tuci i naganjati s klokanima. Nije to to.

Kanada je takodjer predaleko, a pogotovo sto je hladno, smrznes se ko govono na prtini, prvi susjed ti je par kilometara od kuce, nemas se s kim ni posvadjat ko covjek.

U SAD ne bih isao, oni sa svima ratuju, samo mi to treba da oko mene pocnu padati atomske bombe ili da me neki ludjak upuca u nekom schoping centru. A ni hamburgere njihove ne volim ni njihovo nametanje svoje kulture i zivotnog stila.

Kazu da je u Svedskoj dobro, malo je blize ali i tu je stalno zima, ljeto traje mjesec dana, Sunce vidis dva put u godini. Nemres ti lijepo tamo da se posle rucka izvrnes negdje u hladovini i malo odrijemas, kakav je to zivot? Kruze price, daju ti stan, poso ali svako malo citam o nekim migrantskim tucnjavama i problemima.

Cujem da je puno nasih otislo u Irsku, vele da im je super. Kakva Irska, kakvi bakraci, meni odmah na pamet padne podatak da su i oni skoro svi pomrli od gladi pa su morali emigrirati u Ameriku. Uostalom, kad kazes Irska, nema to neku tezinu, kad upoznas neku curu ( ili kad stavis status na Fejsu) pa kazes da si u Irskoj, mnogo mocnije zvuci kad kazes da si u Njemackoj. 😉

U Svicarskoj sam bio, nije mi se bas svidjelo, malo je teza procedura posto nisu u EU, jedino ako nadjes neku udavacu i slicno pa moras biti pod rezimom. Nije to za mene ja volim biti slobodan ko divlji magarac.

Neki idu u S. Arabiju i UAE, tamo ne bi ni u ludilu da se ispecem na onom Suncu ko jaje na tavi.

U Italiju, nema smisla, tamo dolaze Afrikanci, Francuska ista stvar, konkurencija je da boli glava a i francuski je uzasno tezak za naucit. U Grcku i Istocnu Europu bi otisao jedino kao turista.

I tako kad o svemu promozgam, ostaje najbolja opcija u Njemacku ili Austriju, manje – vise isto, mi smo si tradicionalno dobri, tamo je nasih ko u prici, ko da si kod svoje kuce.

Izadjes malo u grad da prosetas kroz Königstraße, nisi napravi ni 10 koraka vec sretnes nekog od nasih.

– Jure, Gospe ti, pa jes to ti? Djava te lipi odnia pa i ti dosa u Njemacku!

– A evo Mate sta cu drugo, vidis bolan da ovi nasi dole sve pokradose – nema posla, nema para, nemas oceg zivit, moram se…. Znas kako kazu: ‘Kud svi Turci tu i mali Mujo’, tako i ja za Njemacku.

– Ma jes vala Jure, u pravu si. Ali i ovdje znaju ukrast ali brte i nama nesto daju, sto jes jes…. Nego, ajmo mi lipo nesto popit da se ko ljudi ispricmao.

Eto, tako to otprilike izgleda u Nemackoj. Skoro kao da si kod svoje kuce.

Ja mislim da bi mi trebali izabrati neku lokaciju na potezu Stuttgat – München, tu se naselit, malo pomalo postat vecina, pa onda jednog dana lijepo proglasimo autonomiju, pa Kroatische – Deutch Staat. Tko zna, mozda i to bude jednog dana, kao je krenulo? 😉 🙂

Informacija:
Redakcija Idemo u Svijet – Njemacka moze da pojedine clanak da skracuje. I misljenje pojedinih autora nije misljenje stranice Idemo u Svijet – Njemacka.