Volontiranje ili besplatan rad

Usporedba volontiranja u Njemačkoj i Srbiji

od J.M.R. / L: I. R.

Volontiranje ili besplatan rad

Inspirirana nedavnim oglasom koji se pojavio na Infostudu, pokušat ću usporediti volontiranje u Srbiji i Njemačkoj.

Oglas sljedećeg sadržaja izazvao je opću polemiku među srpskom online zajednicom:

Kao reakcija na oglas, počeli su se pisati blogovi, pisma Roamingu, što iz bijesa, što iz zafrkancije (ako niste čitali, preporučujem http://www.milojesekulic.rs/). Ukratko, izazvan je gnjev ljudi, jer “više nismo jeftina radna snaga, sad smo besplatna”. Ovom ću se tematikom pozabaviti iz jednog drugog kuta. Iz kuta zbog kojeg je i nastao ovaj blog, a to je: gdje smo mi, a gdje je Europa, ali realno.

Na to me potaknuo komentar na oglas “pa ovo može samo kod nas, čisto sumnjam da bi Švicarci i Nijemci tako nešto dopustili” i zbog toga osjećam potrebu, ali i obvezu, napisati nešto.

Za Švicarce ne znam, ali o Nijemcima mogu pisati. Naime, moj se suprug morao prijaviti za licencu kako bi mogao raditi kao liječnik u Njemačkoj. Licenca se čeka od sedam do mjesec dana, a bez licence ne smije službeno raditi. Nakon 6 tjedana rada bez ugovora i plaće, odlučili smo sami pozvati nadležne službe i vidjeti što se događa. Saznali smo da je licenca odmah izdana i da stoji kod njegovog poslodavca. U nedostatku sredstava za život, morao je reći da će otići iz klinike i već sljedećeg dana dobio je ugovor. Može se reći da je imao sreće, za razliku od nekoliko medicinskih sestara koje su ondje volontirale uz obećanje da će, ako se dokažu, biti zaposlene. I tako su se sestre svaka dva mjeseca smjenjivale, što i danas traje.

Mjesto gdje moj muž trenutačno radi također ima volontera, čak i starijih od 70 godina koji npr. čiste.

Tužno, ali istinito.

Čini mi se da ne treba misliti kako je uvijek negdje drugdje bolje.
Kao dokaz prilažem sljedeći oglas: Volontariat im Bereich Personalwesen i to je oglas za HR Menadžera – Volontera. Iako, možda, ne govorite njemački, vjerujem da riječ volontirati prepoznajete.