IUSNJ posmatram kao jednu veliku porodicu

Moja njemačka priča

od J.M.R. / L: A. K.

IUSNJ posmatram kao jednu veliku porodicu

 

I kao što u svim porodicama biva, imamo i lepih i onih manje lepih trenutaka, ali kad se dan završi, osećaj da smo nekome pomogli ne može ništa zameniti.

Od dana kad sam postala admin, a biće tome već dve godine, prošli smo trnoviti put zakona i pravila koja su nas ograničavala za odlazak. Zahvaljujući grupi prvi put sam saznala za Ausbildung i legalan način odlaska non-EU građana. A onda je kliknula mala sijalica koja me je naterala da pronađem još puno toga. Rezultat toga su dve grupe koje pružaju informacije samo građanima koji nemaju EU pasoše. Oktobra 2015. i zakon nam se nasmešio i dobili smo još legalan način odlaska. Danas ove grupe omogućavaju da svako ko nije EU ima slobodan pristup informacijama za legalan odlazak.

Jednom mi je neko rekao, informacija je najvažnija stvar na svetu. Ako znaš kako, kada i gde, niko te ne može zaustaviti. I time se i danas vodim. Znati znači umeti. Umeti znači moći. A kada možete, granice ne postoje.

Nemačka nije bila moj prvi izbor za odlazak, pa čak ni drugi , ni treći. Nikada nisam sanjala o njoj, a kamoli poželela da se preselim. A onda, kao što biva, polako sam otkrivala njenu lepotu i odlučila. Nemačka neće biti moja druga kuća, Nemačka će biti moj dom. I od trenutka počelo je moje učenje. Od nekoga ko nije znao ni reč danas već polažem B1. Od nekoga ko nije znao ni jedan jedini dokument, napravila sam bazu za non-EU građane. I svakog dana učim. Znanje je ono što će me tamo dovesti.

Učite jezik, bez jezika možete otići, ali ne možete uspeti. Nemojte birati posao po svaku cenu. Gledajte uslove, gledajte satnice, uvek imajte zakone pri ruci. Budite oprezni. Dobro se informišite o svemu pre nego da krenete. I nemojte misliti da su admini neke babaroge jer Vas opominju, mi Vam samo želimo da što bezbolnije prođete ceo proces.

Budite hrabri, uporni, snalažljivi. Nemojte biti zavidni i zlobni. Radujete se tuđim uspesima i tešite one koji ne uspeju. Tražite pomoć . Ali isto tako budite spremni da pomoć pružite. Nemojte nikada zaboraviti na one koji su Vam pomogli. Nemojte dopustiti da Vam drugi kroje živote, jer život je samo jedan i trebamo ga proživeti onako kako mi želimo .

I moram da se zahvalim i nekim bivšim adminima (Christian i Danija) koji su mi pomogli da shvatim i razumem mnoge ekonomske i pravne stvari

I naravno, pobedničkom timu: Mladenka Pejić-Sabolica, Tibor Kiss i Dominko Andrin Domac bez kojih ova divna avantura ne bi bila nimalo zabavna.