Nema bolje države od Njemačke

Nema bolje države od Njemačke

N: n.n.

Ako si rodjen po sretnom zvijezdom, pa ti je majka priroda podarila malo vise pameti, da si izucio neku skolu ili si neki majstor, te odlicno ili solidno baratas njemackim jezikom, onda za tebe nema krize.

U Njemackoj ima posla, jedva cekaju takve. Mjesecno nek bude dve, tri ili vise hiljadarki netto i ti si na konju. Jos ako te kojim slucajem strefi pravo u srce neka zalutala amorova strijela – te nadjes neku Svabicu ili nasu, da je cestita i postena – te ima svoj stan, dobar posao itd. Onda tvojoj sreci nema kraja. Isto vrijedi i za zene – ona jos lakse nadju. Pa cak i da nema svoju nekretninu – opet skupa mozete s dvije dobre place uzeti na kredu dobru stancinu, kamata je 1 % a kod nas (u hr) 4 %, puno se lakse diese.

Pa onda mozete uzeti i luxuzno auto na kredit, ako hoces neki rabljeni – nisu skupi, jeftinije ces proci nego kod nas. Sa dvije dobre place mozete si kreirati zivot kako vam volja. Trosite, putujete, uzivate…. Radis polako do penzije, gladis bradu i zivis ko mali Bog u velikim cizmama. Ostvario si svoje snove i mogu samo da ti zavide dusmani. Kad odes dole na more, potrudi se da to svi primijete. Ako imas cak i 1500 do 2000 iljadarke, nadjes neku kombiaciju pa opet ustedis 500 – 1000 mjesecno, za 10, 20 ili 30 godina ces mati da si bez brige dok si ziv, i naravno solidnu penziju.

Ako pak nisi neki talent a bas i ne volis raditi, nije sve izgubljeno, sigurno ces kad tad sresti nekog od nasih koji ce ti posle par rundi pica otkrit tajne zanata – kako zajebati sustav – pa onda malo radis, pa malo na Arbeitsamt, primas mjesecno min 700 ojrica pa na vise, dok si nasi dole lome kicmu da to mjesecno zarade. Pa onda na Job centar – i od njih nesto usicaris, pa si nadjes neku zenu i slozite jedno petero komada djece i berete svaki mjesec kojekakve beneficije. Daju Nijemci i hrane i odjece – sto god ti treba. Ima njih koji takov zive citav zivot – bez brige. Bore se Svabe da tome stanu na kraj – ali nije to laka rabota. Imaju i tzv socijalne samoposluge – sve je puno izbjeglica iz Sirije. Grabe ko da su utekli od gladi, po nekoliko kanti svega i svacega, za nekih 10 ojra – cisto sumnjam da to sve pojedu, vjerojatno to neki posle prodaju pa nesto zarade.

Ako si stvarno glup pa ne mozes nista naucit njemacki, neces radit, upao si u neki kriminal pa te nitko takvog nece zaposlit – ne ocajavaj – u Njemackoj neces biti gladan, gol i bos. Na Hauptbahnofu uvijek mozes nekog upoznati tko ce ti pomoci da savladas vjestinu prezivljavanja na ulici. Naci ces vec negdje za prespavat, ljeti nema krize ali zimi je malo teze – izvadis kartu pa se vozas i spavas u tramvaju.

Za klopu ima mjesta gdje se mozes dzabane najesti. Odjece isto daju dzabane a nije skupo ni da kupis, za 20 ojra se obuces od glave do pete. Daju brate Svabe svega, nekad kojekakve poklone, svega i svacega i sto ti treba i sto ne treba. Pa ako i odradis mjesecno dan dva na crnjaka, jest da se ne smije i da love ali – ne bu te bas zbog toga protjerali iz Njemacke, bit ce ti dosta da prezivis mjesecno. Ili na koncu konca, ima ih koji skupljaju boce. Dnevno se da ubit 10 ojrica, mjesecno 300 € solidna placa u Bosni. Ima specijalaca koji su tu razvili pravi biznis, patroliraju gradom bickilima, imaju specijalan kljuc za otvaranje kanti za smece i kuke s kojima vade flase iz sahtova. Konkurencija je i tu vidim sve zesca. E, ako si pak teski kockar ili ovisnik – tu ti vise ni sam Bog ni Njemacka drzava ne mogu pomoci.

Zivjet ces od danas do sutra dok te jednog jutra ne nadju smrznutog nagdje na klupi. Tako je to mili moji u Dojclandu – pa i ako su milioni strnaca tu nasli bolji zivot, zaradili, izgradili kuce, najeli se, napili – opet ce te sresti puno njih koji pljuju po toj drzavi. Kazu ne valja im, prije je bilo bolje i slicno. Takvi su ljudi, ne obazirite se na njih – ipak je Njemacka je jos uvijek zemlja gdje se najbolje zivi u ovom dijelu svijeta, izmedju Amerike i Japana – a do kad ce tako biti, bumo videli.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.