Uvodi se Baukindergeld i Familiengeld

Uvodi se Baukindergeld i Familiengeld

N./L.: A. K.

Novi poticaji za obitelji s djecom

U 2018. godini uvode se dvije novine za obitelji s djecom; za mlade obitelji koje planiraju kupiti vlastitu nekretninu na razini cijele Njemačke uvodi se Baukindergeld, dok će u pokrajini Bayern obitelji s djecom do 3. godine razveseliti novi Familiengeld…

U okviru obiteljske politike SR Njemačke i/ili pojedinih saveznih pokrajina, osim dosadašnjeg dječjeg doplatka, porodiljne naknade i posebnih pogodnosti vezanih uz potporu za odgoj djece, uvode se i dvije novine: Baukindergeld i Familiengeld.

Izglasan je i usvojen Baukindergeld koji obuhvaća državne poticaje za kupnju nekretnine za mlade obitelji s djecom, a iznosit će 1200 € po djetetu godišnje (na 10 godina). Uvjeti su da obitelj mora imati najmanje jedno dijete mlađe od 18 godina te da godišnji bruto prihod kućanstva ne bi smio prelaziti 90 000 €. Za svako se iduće dijete taj iznos povećava za 15 000 €. Tako za obitelji s dvoje djece prihod ne smije biti veći od 105 000 €, za troje djece 120 000 € (uzima se u obzir prosječni prihod zadnje dvije kalendarske godine prije prijave). Poticaj vrijedi jednako za novoizgrađene, kao i kupnju već postojećih nekretnina, ali pod uvjetom da je to obitelji prva nekretnina u Njemačkoj. Zakon će se primjenjivati retroaktivno od 1.1.2018., no očekuje se da će prijave biti moguće od 8. mj. 2018. u KfW. Ovaj će poticaj mnogim obiteljima smanjiti financijsko opterećenje i omogućiti vlastiti  dom.

Nadalje, samo u pokrajini Bayern, od 1. 9. 2018. godine uvodi se Familiengeld umjesto dosadašnjeg Betreungsgelda i Landeserziehungsgelda. Naime, trenutni Betreungsgeld prima se nakon isteka porodiljne naknade (Elterngelda) pod uvjetom da nema mjesta u vrtiću, tj. jaslicama. Međutim, novi Familiengeld će za prvo i drugo dijete iznositi 250 €, a za treće 300 €, ali NIJE UVJETOVANO prihodom obitelji, a više ni time da majka mora biti kod kuće s djetetom, odnosno pravo se više neće odnositi samo  ako nema mjesta u jaslicama, već na sve (i onu djecu koja idu u jaslice).
Korisnici  koji  u trenutku stupanja Familiengelda na snagu primaju sadašnji Betreungsgeld, neće morati ponovno ispunjavati zahtjeve. Ako ste bili korisnici Elterngelda, obrasci za Familiengeld, doći će Vam automatski  nakon isteka Elterngelda na kućnu adresu. Također, to se ne odnosi samo na djecu rođenu u Njemačkoj. Primjerice, ukoliko doselite u Bayern s djetetom od 12, 15, 20 itd… mjeseci, također možete dobivati ovu naknadu do 3. djetetove godine, odnosno do 36. mjeseca.

Važno:  navedeni novčani poticaji nisu dio socijalnih naknada i NEĆE UTJECATI na produživanje vize i sl.

*Napomena: Podatci u članku korišteni su prema informacijama objavljenima u njemačkim medijima. Pojedini mediji navode da se u Familiengeld još uvijek razmatra i mogućnost  daljnjeg zadržavanja Landeserziehungsgelda za obitelji manjih prihoda, no to će se točno znati 1.9. kada Zakon stupi na snagu i bude javno dostupan.

*O ostalim pravima vezanim za djecu: dječjem doplatku (Kindergeld), porodiljnoj naknadi (Elterngeld), bonusu za braću i sestre (Geschwisterbonus)  pročitajte u članku: Roditi u Njemačkoj (6. dio) – Administracija nakon poroda/Prava http://idemousvijet.com/njemacka/roditi-u-njemackoj-6-dio-administracija-nakon-porodaprava/ 

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.