Što je to Apostille pečat?

Što je to Apostille pečat?

Apostille pečat je takozvana nadovjera javnih dokumenata koji se koriste u međunarodnom pravnom prometu. Tim pečatom ovjeravaju se razni privatni dokumenti kao što su diplome, rodni i vjenčani listovi, potvrde o slobodnom bračnom stanju i slično, a kojim se potvđuje vjerodostojnost potpisa i pečata službene osobe koja se nalazi na dokumentu.

Izgled i tekst na apostilleu određen je međunarodnim konvencijama, a prevodi se samo ako to od Vas zatraže određene institucije. Tada se apostille u većini slučajeva stavlja na originalni dokument.

Ako određena institucija od Vas traži prijevod nekog dokumenta zajedno sa apostilleom, tada dokument prvo predajete nadležnom sudu koji će na isti staviti apostille, a potom sve zajedno predajete sudskom tumaču na prijevod.

Ako se traži apostille, ali ne i njegov prijevod već samo prijevod dokumenta, tada dokument prvo predajete sudskom tumaču na prijevod, a potom prijevod nosite na sud gdje će se na dokument i na ovjereni prijevod staviti apostille i apostille se tada više ne prevodi.

Evo jedan jednostavan primjer: za potrebe priznanja diplome u Njemačkoj, dužni ste nadležnoj instituciji predate ovjereni prijevod diplome s apostilleom. Diplomu predajete u nadležni Općinski sud na kojem će se apostilleom potvrditi da je diploma potpisana od strane nadležne osobe, odnosno dekana. Nakon toga takvu diplomu predajete na prijevd sudskom tumaču.

Apostille pečat izdaje se u Općinskim sudovima.

Više informacija možete pronaći na stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova

http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/legalizacija-isprava/

2 thoughts on “Što je to Apostille pečat?

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.