HOSTING I SENDING ORGANIZACIJE

HOSTING I SENDING ORGANIZACIJE

U prošlom članku sam vam pisao o EVS-u te nekim prednostima programa koje on nudi. Naravno sve to je moje lično mišljenje i ne mora se nužno podudarati sa vašim mišljenjima.

 

Nakon što znamo što je EVS došao je na red proces apliciranja. Prije bilo čega morate da imati u glavi jasnu viziju što želite raditi u tih godinu dana, odnosno koje su sfere vaših interesovanja. EVS nudi različite mogućnosti: od rada sa djecom, preko rada u administracijama, do sporta i rekreacijskih mogućnosti. To sve možete naravno vidjeti u EVS Database.

 

Ono što slijedi, a o tome ne želim pisati puno, jeste priprema CV i motivacionog pisma. Vrlo je važno da imate spreman CV i motivaciono jer ćete ta dva dokumenta, naravno, slati zajedno sa molbom za poziciju volontera na EVS. Ukoliko netko ne zna napisati jedno od ta dva dokumenta, poslužite se internetom i proguglajte. Jako puno primjera i jednog i drugog ima.

 

E spremni smo. Imamo viziju gdje bi se pronašli tj. u kojem tipu organizacije, te spreman CV i motivaciono pismo. Što dalje?

 

Na programu su Vam potrebne dvije organizacije:

  • preko koje idete ( Sending organizacija) i
  • ona koja vas prima k sebi ( Hosting organizacija)

 

Sending organizaciju je relativno lagano pronaći jer svaka koja je akreditirana za to želi slati volontere, stoga ne biste trebali imati problema sa tim. U bazi podataka izabarete u filteru SENDING i ukucate mjesto odakle ste, te će vam izbaciti listu akreditiranih organizacija. Njima se javite sa upitom da želite na EVS. Obično, dobijete i puno dodatnih informacija o EVS. Sending organizacija je važna jer preko nje idete, u njoj dobijete kontakt osobu koja je tu za vas tokom cijelog programa. Podržava vas, usmjerava ako gdje zapne itd.

 

Hosting organizaciju je teže naći jer morate se nekome svidjeti, a to postignete na osnovu CV-a i motivacionog pisma. Zato pažljivo pišite. Isto tako, u EVS bazi podataka u filter odaberete HOSTING i mjesto gdje želite, kao i vrstu organizacije ( da li je to koja se bavi djecom, sportom- to je ona vizija što želite da radite). Kada pronađete organizaciju, pročitajte opis i šaljite upite sa molbom da vas prime. To možete raditi na puno adresa. Ja sam recimo poslao prvi dan 20ak upita.

 

I onda samo strpljivo., jer to zna nekada potrajati. Ali moramo biti uporni da bi uspjeli. Ja isto nisam uspio iz prvog pokušaja, ali eto iz zadnjeg jesam.

 

Sretno svima i samo hrabro.

  1. P. Eden

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.