Intervju, Hrvatski tjednik, 31.01.2019, dr. sc. Tado Jurić

Tado Jurić
Administrator1. Februar

Intervju, Hrvatski tjednik, 31.01.2019, dr. sc. Tado Jurić
– Elite su nam neupitno anacionalne. U Hrvatskoj od samog doseljavanja Hrvata u ove krajeve imamo borbu „Carstva“ i „Kraljevstva“. Pod ovim pojmom se misli na Osmansko Carstvo, zatim Austro-Ugarsku, pa monarhističku Jugoslaviju, komunističku Jugoslaviju, te današnju EU.
– EU isušuje svoju periferiju, pa se periferija polako približava jezgri. A Hrvatske je dvostruka periferija Europe, kako u fizičkom smislu tako i u modernizacijskim procesima.
– Podsjetimo se, poslodavci i Vlada su 2014. izgurali zakon prema kojem su radnika zapravo planirali držati u svojo šaci gotovo kao kmeta. Zanimljivo je da ne uspijevaju povući paralelu između svog zastrašivanja radnika i današnjim nedostatkom istih.
– Kretanje radnika unutar zemlje onemogućeno je i zbog nepostojanja autobusnih ili željezničkih linija. Tako primjerice iz Zagreba na dnevnoj bazi ima 30 linija za München, dok je odlazak, primjerice u Ilok, projekt ravan odlasku na kraj kontinenta.
– U samo pet godina stopa iseljavanja u Njemačku je skočila za 1000 posto. Na primjer, 2010. iselilo je 4.863 ljudi, (…) onda 2015. čak 50.646, a 2016. iselilo je 51.163 stanovnika Hrvatske.
– Iznenađuje da je i u isto vrijeme i val iseljavanja iz BiH oko 50 tisuća i Srbije oko 70 tisuća … što će tek biti ako postanu članice EU-a.
– Srednjoškolski i akademski sustav svih zemalja Balkana je tako posložen da se zapravo mladu populaciju obrazuje za iseljavanje. – Određeni državni fakulteti u Hrvatskoj će uskoro imati više zaposlenih profesora nego studenata. – Za koga mi to obrazujemo našu djecu i za čiji interes? Svaki visoko obrazovani Hrvat je hrvatsko društvo koštao milijun kuna.
– Glasovanje u dijaspori, ovako kako je posloženo, zapravo nema nikakvog smisla. Pa i sama ideja da se u isti koš stave Hrvati iz BiH, Kanade, Australije, Njemačke …pokazuje koliko je vladajućima stalo do dijaspore.
– Nema ni govora o povratku iseljenih… Trebamo se okaniti ideje da će dijaspora spasiti Hrvatsku.

https://www.hkv.hr/hrvatski-tjednik/31190-razgovor-s-dr-sc-t-juricem-da-na-zalost-gubimo-hrvatsku.html
 

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.