Šta je Schufa?

Šta je Schufa?
22.9.2020 N: D.A.

Kakav Vam je kreditni “rejting”?


Da biste u Njemačkoj mogli dizati kredite za kupovinu nekretnina ili drugih životnih potreba, morate imate  dobru „schufu“.

Schufa je Holding agencija koja na osnovi prijavljenih podatka i upita od strane njemačkih tvrtki ili pojedinaca vodi evidenciju jeste li u prošlosti svoje kredite redovno otplaćivali ili ne, te postoji li neka potražnja od strane neke tvrtke ili pojedinca.

Naravno da Vam stranica/tvrtka www_meineschufa_de ne želi navesti kako besplatno doći do vlastitih podataka kako biste znali tko je sve pitao dugujete i je li ostao neki dug koji ste već davno isplatili, ali nije obrisan iz „schufa liste“.

Schufa Vam nudi bezbroj mogućnosti da preko interneta dobijete svoje podatke. Ali, naravno, uz plaćanje te informacije (cijena je i do 30 Eura). Uz to imate i jako puno portala koji Vam tu „kompliciranu“ uslugu uz naplatu rado preuzimaju.

Ali to Vam sve nije potrebno jer Vi to po zakonu možete dobiti besplatno. Jedini trošak koji imate je da morate kupiti jednu poštansku markicu od 1,30€ i imati malo strpljenja od nekoliko tjedna, maksimalno četiri tjedna.

Njemački zakon obvezuje Schufa Holding AG da Vam je dužna dostaviti informaciju o Vašem “scoringu”/”rejtingu”. Scoring je ocjenjivanje Vaših financijskih mogućnosti jeste li redovito plaćali kredite itd.

Uz pomoć §34 BDSG imate pravo jednom godišnje  dobiti pismeni izvještaj Vaše trenutne financijske ocjene.

https://www.meineschufa.de/index.php?site=11_3&via=menu

Kliknite desno dugme “Jetzt bestellen” (sad narucite). Gore vam pise da da narucujete kopiju vasih podataka pod § 15 DS-GVO.

Otvara vam se formular koji morate ispuniti. Sve prozore sa zvjezdicamam su obavezni za ispunjavanje, ostale mozete, ali ne morate ispuniti.

Ispod formulara stoje vam jos postavke vase prijasnje adrese, ako je niste nedavno mjenjali ne morate nista navesti.

Dole traze od vas da posaljete kopiju ili fotografijeu vase osobne, putovnice ili ispunjeni vase prijave u mjestu kojem stanujete.

I ne zaboravite dole prepisati code (cifre brojeva i slova koje vidite, da sistem zna da niste robot program koji se zeli ubaciti na stranicu.

Nakon podizanja vasih podatka dobivate potvrdu da je vasa narudba primjeljena i da ce vas eventualno kontaktirati ako im je jos nesto potrebno.

Sada cekate i 4 tjedna dok dobijete pismenim putem kopiju vasih podataka, tko je je sta trazio ili tkome nesto dugujete. I sa time dobivate vas scoring (znaci vasu ocjenu) dali ste solventni ili ne, kako bi narod rekao dali imate dovljno “love” da isplatite svoje dugove ili kredite ili ne.

Izvor / Quelle: https://www.meineschufa.de/index.php

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.