Bezuvjetni temeljni dohodak / Bedingungsloses Grundeinkommen

Bezuvjetni prihod / Bedingungsloses Grundeinkommen

N: D.A.

Šta je bezuvjetni temeljni dohodak?

Bezuvjetni temeljni dohodak je društveno-politički je koncept financijskog prijenosa prema kojem svaki građanin – bez obzira na svoju ekonomsku situaciju – prima zakonski predviđen i jednak financijski doprinos koji država plaća svima, a da za to ne mora ništa osigurati (uplata transfera) – za razliku od Bürgergeld i drugih modela.

U modelima financijskih transfera o njemu se uglavnom govori kao o financijskoj koristi koja bi osigurala život bez dodatnog prihoda ili uvjetne socijalne pomoći.

Rasprava o bezuvjetnom temeljnom dohodku daje poticaj u vrijeme uočljivih ili potencijalno ugroženih gubitaka na ljudskim radnim mjestima, uzrokovanih prije svega procesima tehnološke racionalizacije u tržišnim uvjetima ili podzaposlenošću, kao što je dijelom bilo predviđeno ili se pribojavalo tijekom digitalne revolucije.

Sigurno bi vam se dopalo da vam nepoznate osobe svakog mjeseca uplaćuju po 1000 eura na vaš račun. Ne, ovo nije vic ili neka zezancija, vec nesto sto postoji, ne samo u Finskoj i Nizizemskoj, gdije tamosnje vlade eksperimentiraju sa bezuvjetnim temeljnim dohodkom.

Isto tako posotji jedna njemacka stranica ( www.mein-grundeinkommen.de) koja sakuplja donacije i svaki puta kada nakupi 12 tisuca eura, izvlaci dobitnika, kome su iducih 12 mjeseci isplacuje suma od 1000€ mjesecno.

Prema navodu voditelja portala, do danas je oko 2,5 milijuna ljudi je financiralo 731 bezuvjetni temeljni dohodak 1000€ mjesecno za godinu dana.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.