SKYPE INTERVJU


SKYPE INTERVJU


N: J.B.

Razgovori s kolegama, ali i moje osobno iskustvo, potvrdili su da se Skype intervjui često ne shvaćaju jednako ”ozbiljno” kao i razgovori za posao koji se događaju ”u četiri zida”. No, smješka li vam se, ili još bolje, imate li zakazan razgovor za posao putem Skypea, nije loše u obzir uzeti sljedeće:

1. Pokažite motivaciju

Svojim glasom trebate znati pokazati koliko ste motivirani. Naime, ne treba računati da će svi online intervjui uključivati i video poziv. I meni se nekoliko puta dogodio da sam s poslodavcem samo pričala. Ono što je najvažnije je da ste sposobni “razgovarati s ekranom” bez da se osjećate blesavo. Nemojte se dati smesti niti kad, po zvukovima koje čujete, postane očito da osoba s kojom razgovarate radi nešto drugo.  U slučaju da su uključena dva sugovornika, ovaj drugi možda pažljivo sluša, stoga biste trebali usmjeriti svoju pažnju na njega.Trudite se ne ubiti u poslodavcu svaku želju za životom dosadnim monolozima. U onom trenu kada vam kroz glavu prođe misao “jel’ ja to previše pričam” – stanite. Odmah. Po svoj ste prilici predstavili svoj ego “u punom sjaju”. No imajte na umu i da… 

2. Šutnja nije uvijek zlato

Ako šutite, poslodavac ne zna da ga pažljivo slušate. Ne ispustite li iz sebe glas, a kamera je isključena, vaš sugovornik može pomisliti da ste nezainteresirani ili da postoji neki tehnički problem zbog kojih vas ne čuje.Jedna od prednosti Skype intervjua je što možete imati šalabahter. Ipak, ne šuškajte previše, a ako vas poslodavac vidi – izbjegnite panični pogled u očima i nervozne pokrete kada ne uspijete od prve pronaći ono što tražite. 3. Formalno, i to ne napolaOdjenuti se formalno samo do struka nije najsjajnija ideja. Prije svega, vjerujem da ne idete u gaćama niti u pekaru. Osim toga, bitno je da ste u profesionalnom “modu”, a to nećete biti, ako se pripremite samo napola.Također, bit će nezgodno ako se u nekom trenutku trebate dići sa stolca kako biste otklonili tehnički problem, a nosite pidžamu koja na sebi ima mrlje od hrane. 

4. Test, test, 1, 2, 3

Vježba možda zvuči štreberski, ali će vas sigurno naučiti koliko daleko trebate sjediti od kamere. Svojom neverbalnom komunikacijom otkrivate više nego odgovarajući na pitanja. Pronađite najudobniju pozu za ruke i idealnu udaljenost od kamere.Nije baš ugodno kada se nekome unesete u lice, niti se nagnete unaprijed kao da ste na šanku, pa se fokus prebaci na pogrešne dijelove tijela. Kad smo već kod šanka, ako je atmosfera dovoljno opuštena da ispijate kavu, nemojte ju baš srkati jako zvučno. 

5. Mačke, psi, nered…

Sobičak u kojem ste se smjestili reći će o vama ono što želite prešutjeti. Nered koji se vidi iza vas neće se uklapati u profil organizirane osobe kakvom se pokušavate predstaviti. Poslodavac također ne treba vidjeti vaše osobne slike koje bi mu mogle otkriti detalje iz vašeg života koji nisu relevantni za zapošljavanje.Moja je praksa da nahranim kućne ljubimce prije intervjua, kako ih ne bih morala zatvarati u drugu prostoriju, i tako spriječim njihovo neželjeno pojavljivanje u kadru i glasanje. Karla Andrić, freelancerica u online marketingu i PR-u, ima drugačije iskustvo, što samo pokazuje da se trebate prilagoditi situaciji 

6. Istražite i budite istraženi

Nikad, ali nikad nemojte podcijeniti sugovornika koji može provjeriti govorite li istinu dok priča s vama. Sva pravila za ”klasični intervju” primjenjiva su i za video intervju. Istražite tvrtku, osobu s kojom ćete razgovarati i podsjetite se za koju ste to poziciju aplicirali.

Zaboravite nabacivanje frazama. Ako kamera nije uključena, pa čak i ako jest, budite uvjereni da će vas potencijalni poslodavac guglati. Ja sam radila isto, i putem poruka s kolegicom, koja je također sudjelovala u intervjuu, komentirala i provjeravala pojedine tvrdnje kandidata. Lako vam se može dogoditi ista stvar.  

IZVOR http://www.netokracija.com/skype-intervju-posao-88455

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.