Inflacija / Cijene i dalje rastu


Stopa inflacije u siječnju iznosila je 4,9 posto, nešto niže nego prošli put.
Ipak, Nijemcima je potrebno znatno više novca za financiranje egzistencije.

U prosincu je inflacija iznosila 5,3 posto – najviša razina u gotovo 30 godina.
“Serija negativnih inflacijskih iznenađenja se ne bliži kraju. Prvo je rast inflacije podcijenjen, sada je pad precijenjen”, kaže Ulrich Kater, glavni ekonomist Dekabanka.
Prema mišljenju stručnjaka, stope inflacije u Njemačkoj vjerojatnobi tijekom cijele godine ostale iznad dva posto.

Prije svega, ponovno su značajno porasle cijene energenata (plus 20,5 posto) i hrane (plus pet posto). To uglavnom pogađa kućanstva s niskim prihodima.

U međuvremenu, ECB se drži svoje politike nulte kamatne stope. Čuvari valuta ove godine očekuju stopu inflacije u eurozoni od 3,2 posto – što je znatno iznad ciljanih dva posto.
No, šefica središnje banke Christine Lagarde pretpostavlja da će zamah cijena ove godine izgubiti zamah.

Stručnjaci na jesen očekuju nižu kamatnu stopu ECB-a

Među vodećim središnjim bankama, ECB je prilično sama u nastavku svoje labave monetarne politike. Banka Engleske bila je prva velika središnja banka koja je podigla kamatne stope neposredno prije početka godine s obzirom na visoku inflaciju od gotovo pet posto.
Američke federalne pričuve također će ove godine povisiti kamatne stope – tamo je stopa inflacije nedavno bila nešto ispod sedam posto.

S obzirom na kretanje cijena, stručnjaci za financijska tržišta već očekuju da će ECB na jesen podići ključnu kamatnu stopu, no šefica središnje banke Lagarde službeno ostaje pri tvrdnji da se to neće dogoditi najranije 2023. godine. Čelnik norveškog državnog fonda (aktiva: 1,3 bilijuna dolara), Nicolai Tangen, upozorio je u ponedjeljak u Financial Timesu da problem s inflacijom neće nestati uskoro.

“Vidimo porast cijena u cijelom svijetu, u hrani, u vozarinama, metalima, sirovinama, a također i u plaćama.”

Izvor & Quelle> www.sueddeutsche.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.