Lagarde želi s govornom “Brnjicom” dovesti kritičare iz vlastitih redova u red

N: D.A

Lagarde želi s govornom “Brnjicom” dovesti kritičare iz vlastitih redova u red


Nacionalni bankari u početku bi trebali zadržati svoje
 “osobno gledište”o odlukama ECB-a.
Ovo podsjeća na bivšeg šefa ECB-a Maria Draghija.

Prema upućenima, šefica ECB-a Christine Lagarde pokušala je zaustaviti kritike uprave nakon odluka o kamatnim stopama. Četiri osobe s izravnom spoznajom o događajima rekle su Reutersu da su službenici za nadzor valuta dobili instrukcije prema neformalnim smjernicama da u prvim danima nakon odluke o kamatnim stopama u javnim nastupima isprva odražavaju samo mišljenje većine doneseno na dotičnom sastanku.

Trebali bi zadržati svoj “osobni pogled” do ponedjeljka na odluke o monetarnoj politici koje se obično donose četvrtkom. U smjernicama, o kojima Upravno vijeće ne treba formalno izglasati, središnjim bankarima se također nalaže da novinarima ne propuštaju nikakve detalje internih rasprava.

Kritičari nove smjernice vide kao svojevrsnu brnjicu koja onemogućuje čuvare valute da izraze svoje viđenje stvari u razdoblju nakon odluke o kamatnim stopama, što je također važno za medije.

Stoga su dužni objasniti ili braniti odluke koje ne podržavaju u potpunosti. Tek tada im se otvara prilika za kritiku, iako se više ne slušaju toliko. Ova smjernica je kontraproduktivna, kaže jedan insajder: “Ako želite da se nešto procuri, onda to učinite ovako.” Jer ako kritičari ne mogu otvoreno govoriti, tražit če druge načine da ih se sasluša.

„Lakše je reći nego učiniti“

Ipak, nepisana nova pravila očito su utjecala: Lagarde je na konferenciji za novinare nakon posljednjeg sastanka o kamatnim stopama rekla da će kupnja obveznica središnje banke vrijedna milijardu dolara vrlo vjerojatno završiti u trećem tromjesečju i da će uslijediti povećanje kamatnih stopa neko vrijeme kasnije. Nakon toga, šef Bundesbanke Joachim Nagel i njegov belgijski kolega Pierre Wunsch čekali su ovaj tjedan kako bi pozvali na brži tempo u normalizaciji monetarne politike.

Jedan od insajdera vidi čuvare valute u pravoj dilemi: važno je predstavljati odluke kao cjelinu, čak i ako postoje različita mišljenja: “Problem je što je to lakše reći nego učiniti.”

Sjećanja na njenog prethodnika Draghija

Čuvari valuta iz uglavnom ekonomski jačih zemalja na sjeveru eurozone često su posljednjih godina kritizirali ultralabavu politiku središnje banke. Sa doglednim prestankom vrlo labave monetarne politike oni sada imaju prednost, dok se zagovornici prilično labave linije, koji često dolaze s juga euro područja, guraju u defenzivu.

U tom kontekstu, činjenica da Lagarde sada očito želi zadržati unutarnju kritiku odluka o monetarnoj politici u tajnosti, podsjeća na kasne dane na funkciji njenog prethodnika Maria Draghija: 2019. imao je vjetar iz leđa kao predstavnik manje opuštena linija s njegovim željeznim stiskom na negativne kamatne stope i masovne kupnje obveznica.

Izvor: www.wiwo.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.