Tečajevi njemačkog jezika i ispiti njemačkog jezika / Razine A1-C2

NJEMAČKI JEZIK

Tečajevi njemačkog jezika i ispiti njemačkog jezika / Razine A1-C2

N&P:D.A.

Elementare Sprachverwendung

A1

Može razumjeti i koristiti poznate, svakodnevne izraze i vrlo osnovne fraze usmjerene na zadovoljenje potreba konkretnog tipa. Može predstaviti sebe i druge i postavljati drugim ljudima pitanja o sebi – npr. gdje žive, kakve ljude poznaju ili kakve stvari imaju – i može dati odgovore na takva pitanja. Može komunicirati na jednostavan način pod uvjetom da druga osoba govori polako i jasno i spremna je pomoći.

A2

Može razumjeti rečenice i često korištene izraze koji se odnose na područja od neposredne važnosti (npr. osobni i obiteljski podaci, kupovina, posao, lokalno područje). Može komunicirati u jednostavnim, rutinskim situacijama koje zahtijevaju jednostavnu i izravnu razmjenu informacija o poznatim i rutinskim stvarima. Može koristiti jednostavna sredstva za opisivanje vlastitog porijekla i obrazovanja, neposredne okoline i stvari koje se odnose na trenutne potrebe.

Samostalna uporaba jezika

B1

Može razumjeti glavne točke jasnog, standardnog jezika o poznatim stvarima koje se odnose na posao, školu, slobodno vrijeme itd. Može se nositi s većinom situacija koje se mogu pojaviti tijekom putovanja u području gdje se govori jezik. Može napisati jednostavan povezani tekst o poznatoj temi i od osobnog interesa. Može izvještavati o iskustvima i događajima, snovima, nadama i ciljevima te dati kratke razloge ili objašnjenja za planove i poglede.

B2

Može razumjeti glavne ideje složenih tekstova o konkretnim i apstraktnim temama; također razumije tehničke rasprave u svom posebnom području. Može komunicirati tako spontano i tečno da je normalan razgovor s izvornim govornicima lako moguć bez velikog napora s obje strane. Može proizvesti jasan, detaljan tekst o širokom rasponu tema, objašnjavajući stajalište o aktualnoj temi dajući prednosti i nedostatke različitih opcija.

Kompetentno korištenje jezika

C1

Može razumjeti širok raspon zahtjevnih, dužih tekstova, uključujući implicitno značenje. Može se izražavati spontano i tečno bez potrebe da često jasno traži riječi. Može učinkovito i fleksibilno koristiti jezik u društvenom i profesionalnom životu ili tijekom obuke i studija. Može napisati tekst o složenim temama na jasan, strukturiran i detaljan način, koristeći različita sredstva tekstualnog povezivanja na odgovarajući način.

C2

Može s lakoćom razumjeti gotovo sve što pročita ili čuje. Može sažeti informacije iz različitih pisanih i usmenih izvora, reproducirajući razloge i objašnjenja u koherentnoj prezentaciji. Može se izražavati spontano, vrlo tečno i precizno, identificirajući finije nijanse značenja čak iu složenijim situacijama.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.