Gaspreisbremse / Kočnica cijene plina: 12 centi i jednokratno plaćanje u prosincu (Decembru)

Gaspreisbremse / Kočnica cijene plina: 12 centi i jednokratno plaćanje u prosincu

N&P:D.A.

Država želi rasteretiti potrošače i gospodarstvo od troškova za plin. Povjerenstvo stručnjaka treba utvrditi kako bi se to moglo postići. Nakon intenzivnog razmatranja, povjerenstvo predlaže rješenje u dvije faze.

Komisija za cijene plina predložila je saveznoj vladi dvostupanjski model za smanjenje cijena plina:

U prvom koraku država bi jednom u prosincu trebala preuzeti akontaciju kupaca plina i grijanja. Ovo jednokratno preuzimanje predujma odgovara iznosu predujma koji je planiran u rujnu 2022.

U drugom koraku treba uvesti cjenovnu kočnicu za određenu kvotu potrošnje plina i toplinske energije za kućanstva i male tvrtke od proljeća 2023. do najmanje kraja travnja 2024.

Od početka ožujka 2023. do najmanje kraja travnja 2024. trebala bi stupiti na snagu kočnica cijena plina i grijanja. Za osnovnu količinu plina predviđena je državno zajamčena bruto cijena, uključujući sve sastavnice cijene koje također utvrđuje država, od 12 lipa po kilovatsatu. “To znači da gotovo svaki mjesec dobijete državnu subvenciju na kaparu”, objasnila je Veronika Grimm na konferenciji za novinare. Iznad ove kvote trebale bi se primjenjivati ​​tržišne cijene. Osnovna kvota trebala bi biti 80 posto potrošnje. “Primljeni iznos ne mora se vratiti, čak i ako se stvarna potrošnja na godišnjem računu razlikuje od pretpostavljenog iznosa”, stoji u izvješću.

Dolazi do kočnice cijena toplinske energije za kupce centralnog grijanja. Slično kao i kod cijene plina, trebala bi postojati zajamčena bruto cijena od 9,5 centi po kilovatsatu daljinskog grijanja, opet za osnovnu kvotu od 80 posto potrošnje.

Kočnica cijena plina primjenjivat će se na industriju od siječnja 2023. Sveukupno, obujam olakšica iz ovih prijedloga iznosi oko 96 milijardi eura, kako je objasnio povjerenik Michael Vassiliadis, koji je također predsjednik Industrijskog sindikata za rudarstvo, kemikalije i energetiku (IGBCE). Predlaže se da industrija plati fiksnu cijenu nabave od 7 centi po kWh za 70 posto svoje potrošnje u 2021. i uobičajene tržišne cijene za potrošnju koja prelazi ovu cijenu.

Mjerama se želi rasteretiti, ali ujedno i potaknuti ušteda plina i topline. Za privatna kućanstva te mala i srednja poduzeća olakšice bi do travnja 2024. ukupno iznosile oko 71 milijardu eura, za industriju 25 milijardi.

“Vjerujem da je Komisija ovdje izradila dobar i izvediv prijedlog”, rekla je predsjednica Komisije Veronika Grimm, inače ekonomistica, predstavljajući prijedloge.

Kočnica cijene plina je dio obrambenog štita

Planirano smanjenje cijena plina dio je zaštitnog štita od 200 milijardi eura koji savezna vlada želi postaviti kako bi pomogla privatnim kućanstvima i tvrtkama zbog visokih troškova energije. Istodobno treba postojati poticaj za štednju plina, jer savezna vlada želi da Njemačka smanji potrošnju plina za 20 posto.

Savezna vlada sada želi brzo raspraviti prijedloge Komisije za cijene plina. Nova porezna procjena također bi trebala biti uključena u dizajn kočnice cijena plina. To se očekuje 27. listopada.

Komisijom za plin od 21 člana predsjedaju Grimm, predsjednik sindikata IGBCE Michael Vassiliadis i Siegfried Russwurm, predsjednik Saveza njemačkih industrijalaca.

Izvor: ntv(.)de, jpe/rts/dpa

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.