Michael O’Leary (Ryanair-Group-CEO) ne vidi budućnost u vlastitim jeftinim kartama

Ryanair

Michael O’Leary (Ryanair-Group-CEO) ne vidi budućnost u vlastitim jeftinim kartama

N&P: D.A.

Avionske karte od 9,99 eura već su nekoliko godina glavna točka napada ekologa na zrakoplovstvo. Menadžeri Lufthanse također se redovito protive tome. Zapravo su takve karte čak i skupe, jer Ryanair i Wizz Air često nude karte za još manje novca.

Prije samo nekoliko tjedana izvršni direktor Ryanair grupacije Michael O’Leary kritizirao je cijene karata grupacije kojom upravlja te rekao da bi bilo apsurdno da karta od Stansteda do Londona košta više od leta do treće najveće zračne luke britanske prijestolnice. Sada je menadžer u intervjuu za radio postaju BBC 4 rekao da u sljedećih nekoliko godina neće biti prostora za ultra jeftine avio karte između jednog i deset eura.

Trenutno bi prosječna cijena karte kod Ryanaira bila oko 40 eura. Michael O’Leary očekuje da će se to povećati na oko 50 eura u sljedećih pet godina. Glavni razlog tome bio bi nagli rast cijene nafte. Ryanair trenutno ima koristi od činjenice da je, za razliku od svog konkurenta Wizz Aira, vodio opsežnu zaštitu od goriva.

No, čak i kod ružičasto obojenog konkurenta, pretpostavlja se da će prosječne cijene rasti. Predsjednik Wizz Aira Robert Carey objasnio je, među ostalim, da će poskupjeti nekoliko eura. Ipak, strategije Ryanaira i Wizz Aira malo se razlikuju.

Konkurent Wizz Air oslanja se na dodatne skuplje usluge

Irski niskotarifni zračni prijevoznik želi malo povećati čiste cijene karata, dok konkurent i dalje pretpostavlja da će u budućnosti biti vrlo jeftinih početnih ponuda. Wizz Air je već povećao cijene dodatnih usluga poput drugog komada ručne prtljage, predane prtljage i rezervacije sjedala. U nekim slučajevima troškovi dodatnih usluga, koje koriste mnogi putnici, znatno su veći nego, primjerice, prethodne godine. U Ryanairu su oni ostali više-manje konstantni ili se pomjeraju u manje vidljivoj mjeri.

Sve ima svoj kraj: Ryanair će također morati potošiti više novca

na gorivo u nadolazećoj godini

Bez obzira na računicu, Ryanair je također pod sve većim pritiskom.

Čovjek još uvijek ima koristi od zaštite goriva i rezultirajuće relativno niske cijene goriva. Konkurent Wizz Air prestao je s ovakvim poslovanjem tijekom pandemije korone i nastavio daleko prekasno. Rezultat je da je ružičasta niskotarifna zrakoplovna tvrtka morala objaviti stravičan tromjesečni gubitak, jer gorivo trenutno još uvijek podliježe cijeni dnevne pumpe.

Budući da se hedging transakcije uvijek sklapaju na vrijeme, iduće godine dolazi Dan X od kojeg će Ryanair morati plaćati više za kerozin. Trenutno nema znakova da bi moglo doći do trajnog oporavka tržišta nafte. To znači da će irski low-costeri morati potrošiti više novca na kerozin u narednoj godini.

Troškovi produkcije značajno će porasti, pa Michael O’Leary priprema tržište na činjenicu da bi cijene ulaznica u jednoznamenkastom rasponu eura mogle nestati. Međutim, ovaj menadžer je već puno toga najavio, a onda proveo nešto sasvim drugo.

Također je moguće zamisliti da bi moglo doći do promocija i, čisto slučajno, da bi se troškovi za dodatne usluge kao što je prijavljena prtljaga tada povećali. Klasične ponude mamaca.

“Mislim da će ljudi postati puno osjetljiviji na cijene i stoga je moje mišljenje da će mnogi milijuni tražiti jeftinije karte”, rekao je Michael O’Leary, koji je također kritizirao činjenicu da mnoge zračne luke u Velikoj Britaniji još uvijek ne rješavaju pitanje zapošljavanja osoblja.

I sam smatra da se Ryanair valjano pripremio za ljeto 2022. jer je usred vala omikrona krenula obuka i sada može ponuditi stabilne letove.

Izvor: aviation(.)direct

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.