Pad na tržištu nekretnina

GOSPODARSTVO

Financijeri hipotekarnih kredita i banke ostali su na svojim kreditima sjediti.


N&P: D.A.

Visoka inflacija, rastuće kamatne stope, strah od recesije i nada u pad cijena nekretnina trenutno odvraćaju potencijalne graditelje kuća. Posao s hipotekarnim kreditima ide loše. Prema izvorima iz industrije, tržište nije doživjelo takvo usporavanje u posljednjih 25 godina.

Zbog loših ekonomskih izgleda potencijalni graditelji kuća u Njemačkoj postaju oprezniji. To sada osjećaju hipotekarni zajmodavci i banke, koji zbog manje potražnje sjedaju na svoje kredite.

Ponuda financijskih usluga Hypoport posebno je pogođena padom na tržištu nekretnina. Njegovo poslovanje s novim klijentima nedavno je doživjelo veliki kolaps: obujam transakcija na kreditnoj platformi Europace, koja pripada Hypoportu, pao je za 18 posto u trećem tromjesečju na gotovo 20 milijardi eura. Hypoport kao glavni razlog navodi smanjeni broj transakcija financiranja novih nekretnina.

Hypoport je uvršten na SDax i ima sjedište u Lübecku. Grupa također uključuje Dr. Klein Privatkunden AG, koja također nudi financiranje nekretnina i potrošačke kredite za potrošače. Poslovanje se ovo ljeto pogorsalo navodi Dr. Klein. Još u ljetnom kvartalu posredovani su mali krediti s ukupnim obujmom od 7,8 milijardi eura, što odgovara padu od 23 posto.

“Njemačko tržište stambenih nekretnina nije doživjelo takvo usporavanje u posljednjih 25 godina”, rekao je šef Hypoporta Ronald Slabke novinskoj agenciji Reuters. Očekivanja cijena između kupaca i prodavatelja posljednjih su se tjedana toliko razlikovala da ugovori često nisu sklopljeni. Nekretnine su stoga ponekad na tržištu mnogo dulje nego na vrhuncu nekretninskog buma.

Kao razloge za oprez potencijalnih kupaca Slabke navodi visoku inflaciju, rastuće kamatne stope, strah od recesije i nadu u pad cijena kuća i zemljišta. Nedavno su analitičari prognozirali pad i za ostale građevinske financijere i mešetare.

Financijeri hipotekarnih kredita ne vide svjetla na horizontu

Ovakav razvoj događaja ne brine samo same hipotekarne posrednike, već prije svega banke i štedionice. Oni daju zajmove za nekretnine i sada su ostali s njima. “Potražnja je padala iz dana u dan, mnogi projekti u fazi planiranja se otkazuju”, rekao je Helmut Schleweis, šef Sparkasse, za “Handelsblatt”. Štedionice su vodeće na tržištu financiranja izgradnje u Njemačkoj. A izgledi nisu ništa bolji: Schleweis pretpostavlja da će za klasično financiranje gradnje brojke za rujan i listopad biti još gore. S druge strane, posao s kreditima za energetsku obnovu mogao bi biti bolji u budućnosti, ali postoji kvaka. “Međutim, prosječni iznos kredita je oko 40.000 eura – i stoga je znatno niži nego kod kupnje nekretnine, gdje je prosjek zadnji put bio oko 400.000 eura”, kaže Schleweis.

Za razliku od štedionica, poslovanje izravnih banaka kao što su ING i Commerzbank u posljednje je vrijeme bilo bolje. Prema Schleweisu, to bi također moglo biti posljedica činjenice da štedionice često imaju klijente s nižim primanjima koje kriza pogađa prije nego ljude srednje i visoke neto vrijednosti. Članak se prvi put pojavio na Capital(.)de.

Izvor: ntv(.)de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.