Crna knjiga uzalud potrošenog poreznog novca 2022/2023

Crna knjiga 2022/2023

https://www.schwarzbuch.de/fileadmin/processed/1/d/csm_Schwarzbuch2022_bestellen_6623c43cb6.png

Crna knjiga uzalud potrošenog poreznog novca 2022/2023

N&P: D.A.

Novac poreznih obveznika baca se uzalud na te bizarne projekte

Od besplatnih peretaka do grijanih mostova,
crna knjiga udruge poreznih obveznika svake godine osuđuje primjere rasipanja poreza.
Po 50. put uključeno je 100 slučajeva iz različitih tematskih područja:
neki bizarni, drugi nepotrebni ili skupi.

Grijani most, premali kružni tok i vožnja taksijem do osnovne škole: u svom 50. izdanju Crne knjige Udruga poreznih obveznika osudila je rasipanje novca njemačkih vlasti. Savezne, državne i lokalne vlasti diljem Njemačke opet su nemarno postupale s novcem građana, rekao je predsjednik udruge Reiner Holznagel 20. listopada u Berlinu. Udruga je navela 100 primjera iz različitih regija – ali ne vide svi to kao bacanje novca kao berlinska lobistička udruga.

Grijani most

U Traunsteinu, u Bavarskoj, most za pješake i biciklističke staze opremljen je električnim grijaćim podlogama za 150.000 eura za otapanje leda i snijega zimi. Prema udruzi, to je gradu Traunsteinu uzrokovalo troškove električne energije od 23.000 eura u 2021. godini. Zbog toga je grijanje sada isključeno. Direktor izgradnje Christian Rehm opravdava grijanje mosta kao nužnost zbog dizajna. Zato što je posebno lagana i filigranska čelična konstrukcija osjetljivija na sol za odleđivanje nego betonski most. “Pretpostavljamo da će se vijek trajanja mosta produžiti barem za trećinu neposipanjem soli, to je oko 35 godina”, kaže šef vlasti o kritici crne knjige.

Premali kružni tok

U Egelsbachu u okrugu Offenbach u Hessenu izgrađen je novi kružni tok za 125.000 eura, uključujući i petlju za okretanje autobusa. Problem: kružni tok je premali, što otežava kretanje autobusima prema crnoj knjizi. Sada ga treba obnoviti za još 75.000 eura. Prema saveznoj udruzi, općina Egelsbach je rekla da bi veliki dio ovih troškova nastao čak i da nije bilo greške u planiranju. Ured za planiranje trebao bi platiti ostatak. Državni predsjednik udruge Joachim Papendick ipak je kritizirao činjenicu da greška u gradskoj vijećnici nije ranije uočena. Još uvijek je nejasno postoji li rizik od rasipanja poreznog novca.

Taksijem do osnovne škole

Posljednje tri godine djeca iz novogradnje u Braunschweigu dovoze se u osnovnu školu taksijem i ponovno ih pokupe nakon nastave. Razlog: nogostupi još nisu izgrađeni od strane investitora, a na građevinskim prometnicama je gradilišni promet. Prema riječima policije, oko jedan kilometar dug put do škole nije dovoljno siguran. Kao zakonski pokrovitelj školskog prijevoza, grad odobrava taksi prijevoz, a snosi i troškove: do sada gotovo 40.000 eura. Na upit udruge poreznih obveznika grada Braunschweiga rečeno je da nije bilo moguće troškove naknadno prebaciti na investitora – zbog već sklopljenog urbanističkog ugovora. Za buduće ugovore, međutim, trebalo bi ispitati uključivanje odgovarajuće klauzule.

Tri puta skuplje i kasnije završeno

Izgradnja Elisabeth-Selbert-Hausa – nove zgrade Bundestaga s oko 200 ureda na bulevaru Unter den Linden u Berlinu – bit će dovršena kasnije i bit će skuplja od planiranog. Prvotno je za to u saveznom proračunu bilo predviđeno 28,2 milijuna eura, a sada su troškovi procijenjeni na 89,2 milijuna eura. Osim toga, prema najnovijem planiranju, projekt bi trebao biti dovršen tek 2026. umjesto krajem 2024. kako je prvobitno planirano. Udruga poreznih obveznika je, prema vlastitim tvrdnjama, od Federalne agencije za poslove nekretnina (Bima) zatražila razloge. Bima je objavila da su dodatni troškovi uglavnom uzrokovani “povećanjima troškova povezanih s tržištem” i “rizicima zbog teškog gradilišta”. Potonji problem je i razlog odgode.

Besplatni pereci za putnike

Oni koji su biciklirali na posao u Baden-Württembergu bili su nagrađeni pet dana u svibnju i lipnju: biciklisti su ujutro mogli uzeti besplatan perec u 650 pekara koje su sudjelovale. Ministarstvo je sponzoriralo kampanju s više od 58.000 eura. Udruga poreznih obveznika požalila se da se radi o “nepotrebnoj PR akciji na teret poreznih obveznika”. Kako navode iz Ministarstva prometa, kampanja je bila poticaj za isprobavanje bicikla kao svakodnevnog prijevoznog sredstva te prelazak na bicikl i nakon završetka kampanje. “S druge strane, besplatni perec daje im zahvalnost za putovanja na posao, u školu ili na fakultet klimatskim prijevoznim sredstvom”, rekao je glasnogovornik. dpa

Izvor: deutsche-handwerks-zeitung(.)de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.