Liječničke ordinacije zatvaraju se u srijedu 26.10 zbog prosvjeda

Liječničke ordinacije zatvaraju se u srijedu zbog prosvjeda
N&P: D.A.

Zbog prosvjeda mnoge liječničke ordinacije u Hessenu sljedeće će srijede ostati zatvorene.
Liječnici prosvjeduju protiv planiranih mjera štednje.

„Dosta je – dosta nam je toga!“, piše Udruga liječnika opće medicine Hesse (HZV) na svojim stranicama – te poziva liječnike opće i specijalističke ordinacije da sljedeće srijede i zadnje srijede u studenom ostanu zatvoreni. Razlog prosvjeda diljem zemlje trenutačni je kurs savezne vlade i društava za zdravstveno osiguranje, dodalo je u petak Udruženje liječnika obveznog zdravstvenog osiguranja Hessena (KVH).

“Zabrinutost je signalizirati političarima i društvima za zdravstveno osiguranje da se stvari ne mogu nastaviti ovako. Previše toga ide protiv ambulantne skrbi”, rekao je Karl Matthias Roth, glasnogovornik KVH-a. Zahtjev Središnjeg udruženja zavoda za zdravstveno osiguranje (GKV) da se u sustavu naknada za liječenje u sljedećih nekoliko godina učvrsti nulti krug “konačno je pretjerao”, stoji u priopćenju HZV-a.

“Ekstremno samoiskorištavanje”

Osim toga, liječnici kritiziraju planirano ukidanje novog pravilnika o pacijentima, koji je prije stvarao financijske poticaje domaćim liječnicima za primanje novih pacijenata. Brisanje bi dovelo do gubitka dobiti od oko 400 milijuna eura za liječnike u cijeloj Njemačkoj. “Samo da bismo održali svoje prihode, bili smo prisiljeni povećati naše ionako ekstremno samoiskorištavanje – i to u trenutku kada nas je pandemija već gurnula do apsolutne točke prijeloma”, piše Udruga liječnika opće prakse.

Nema informacija koliko će ordinacija sudjelovati u prosvjedu, rekao je glasnogovornik KVH-a. Udruge savjetuju pacijentima da se informiraju prije odlaska liječniku. U slučaju akutne bolesti dostupna je hitna pomoć.

Izvor: hessenschau(.)de, dpa/lhe

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.