Stopa inflacije raste na 10,4 posto

Stopa inflacije raste na 10,4 posto

Federalni zavod za statistiku

N&P:D.A.

Potrošačke cijene porasle su u listopadu brže nego ikad prije u ponovno ujedinjenoj Njemačkoj.
Prema preliminarnoj procjeni Federalnog zavoda za statistiku, stopa inflacije za tekući mjesec iznosila je 10,4 posto.

Prema Saveznom uredu za statistiku, očekuje se da će stopa inflacije u Njemačkoj porasti na 10,4 posto u listopadu u usporedbi s istim mjesecom prošle godine – nakon što je već dosegnula 10,0 posto u rujnu. Savezni ured također je objavio da se očekuje porast potrošačkih cijena za 0,9 posto u odnosu na rujan 2022.

Cijene energije i hrane nastavljaju rasti

Za visoku inflaciju ponovno su zaslužna poskupljenja, posebice energenata. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, cijene energije u odnosu na prethodnu godinu porasle su za 43,0 posto. Cijene hrane također su rasle po natprosječnoj stopi od 20,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Usluge su porasle za samo 4,0 posto, uključujući najam stanova za 1,8 posto.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, više proizvođačke cijene utjecale su na rast cijena. Osim toga, došlo bi do utjecaja na poticanje cijena zbog prekinutih opskrbnih lanaca kao rezultat pandemije korone. Cjenovno je trebalo djelovati smanjenje poreza na dodanu vrijednost za isporuke prirodnog plina i grijanje s 19 na sedam posto, ističu statističari. Federalni ured objavit će detaljne rezultate 11. studenog.

Stopa inflacije u rujnu je porasla na 10,0 posto

U rujnu je godišnja stopa porasla na 10,0 posto – prvi put od jeseni 1951. Rastući troškovi energije kao rezultat ruskog rata protiv Ukrajine i rastućih cijena hrane mjesecima su podgrijavali inflaciju u Njemačkoj.

Povećanje cijena uzrokuje probleme njemačkom gospodarstvu, zajedno s rastućim kamatama i problemima s opskrbom u industriji. Potrošači suzdržavaju potrošnju zbog sve manje kupovne moći, dok su otkazivanja u građevinarstvu u posljednje vrijeme povećana zbog rasta troškova. Osim toga, slabija je potražnja iz inozemstva, jer je i globalna ekonomija pod pritiskom.

Ifo: “Val inflacije još nije slomljen”

Brzo popuštanje inflacije za sada nije na vidiku. Prema Ifo institutu, ljudi se moraju nastaviti prilagođavati znatno višim cijenama pri kupnji namirnica. Oko 97 posto ispitanih trgovaca mješovitom robom željelo je naplaćivati ​​više. “Val inflacije još se nije slomio”, rekao je ekonomski direktor Ifa Timo Wollmershäuser. “Iznad svega, visoki troškovi energije još nisu u potpunosti preneseni na potrošače.”

Prema saveznom ministru gospodarstva Robertu Habecku (Zeleni), nedavni pad veleprodajnih cijena plina doći će do građana i tvrtki samo s određenim zakašnjenjem.

Savezna vlada želi podržati potrošače i tvrtke s “obrambenim štitom” do 200 milijardi eura zbog naglog rasta cijena energije. Iz toga bi se također trebala financirati kočnica cijena plina i struje. Međutim, detalji planiranih kočnica cijena energije još su otvoreni. Do sada je savezna vlada pokrenula jednokratnu isplatu: akontacije plina trebaju se preuzeti u prosincu.

Izvor: tagesschau(.)de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.