Kancelar Scholz se zalaže za članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU

Scholz promiče članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU: “Jedino tako može Europa biti cjelovita”

Konferencija o Zapadnom Balkanu
N&P:D.A.

S obzirom na rat u Ukrajini, kancelarka želi ubrzati ulazak šest zemalja u EU. Srbija se kritizirana.

Prema riječima kancelara Olafa Scholza, ruski napad na Ukrajinu povećava pritisak da se šest zemalja Zapadnog Balkana pridruži EU-u. “Ovo je hitnije”, rekao je Scholz u četvrtak na otvaranju konferencije o zapadnom Balkanu u Uredu kancelara.

Takozvani Berlinski proces ubrzat će proces pristupanja Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Crne Gore. “Vaše pristupanje je u našem interesu”, rekao je šest vladama.

Na konferenciji će sudjelovati šefovi država i vlada šest zemalja Zapadnog Balkana, kao i nekoliko šefova vlada EU, predsjednica EU komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Vijeća EU Charles Michel. Berlinski proces pokrenula je bivša kancelarka Angela Merkel kako bi unaprijedila suradnju između ponekad neprijateljskih dijelova bivše Jugoslavije.

U Berlinu će biti potpisani sporazumi o međusobnom priznavanju osobnih iskaznica, sveučilišnih diploma i stručnih kvalifikacija. Dakle, Berlinski proces napreduje, rekao je Scholz. Međutim, obje strane moraju pojačati tempo. Europa može biti cjelovita samo sa Zapadnim Balkanom.

Pozadina je također da s obzirom na geopolitičke napetosti raste zabrinutost zbog utjecaja Rusije, Kine i Turske u regiji.

Odnosi Srbije i Rusije otežavaju pristupni proces

Jedna od tema razgovora vjerojatno će biti i kako postupiti sa Srbijom, koja je najviše odmakla u pregovorima o pristupanju EU, ali ima posebne odnose s Rusijom i nije se pridružila sankcijama EU protiv Moskve.

Šef zastupničkog kluba SPD-a Dirk Wiese na početku konferencije o Zapadnom Balkanu pozvao je na veći pritisak na Srbiju u borbi protiv ilegalnih migracija. “Kao zemlja koja želi postati članica Europske unije, Srbija ne može sudjelovati u navodnoj destabilizaciji od strane trećih strana”, rekao je političar SPD-a novinskoj agenciji Reuters. Pozadina je tvrdnja da Srbija dopušta ulazak u zemlju osobama iz azijskih zemalja, koje zatim preko granice EU-a prelaze u schengenski prostor.

U Njemačkoj se već tjednima značajno povećava broj izbjeglica. Rusija je također optužena za poticanje migracijskih kretanja.

Izbjeglice ne bi trebale postati pijuni, upozorio je Wiese. “I ovdje ne bi trebala nastati ni najmanja sumnja da bi posebna blizina Srbije Rusiji bila faktor utjecaja u ovom trenutku. Srbija treba poslati vrlo jasan signal da želi ići europskim putem i da svoju budućnost vidi u Europi.

Izvor: wiwo(.)de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.