Prvi vlak na vodik stigao je u Frankfurt

Prvi vlak na vodik stigao je u Frankfurt

N&P: D.A.

Putovanja vlakom kroz Taunus će u budućnosti biti ekološki prihvatljivija. Vlakovi na vodik proizvođača Alstom krenut će na četiri rute. Vlakovi na vodik ne emitiraju CO2 i ne zahtijevaju nadzemne vodove. Savezni ministar prometa Wissing oduševljen je projektom.

Prvi vlak na vodik za Taunus stigao je u Frankfurt nešto manje od mjesec dana prije planiranog početka. Predstavljeno je vozilo s pogonom na gorive ćelije, kao i posebno izgrađena punionica vodika u Frankfurtskom Industriepark Höchstu. S promjenom voznog reda 11. prosinca, prvi vlakovi proizvođača Alstom trebali bi krenuti između Frankfurta i Brandoberndorfa, grada Taunusa.

Prema Alstomu, najveća svjetska mreža s 27 vlakova na vodik bit će stvorena na četiri neelektrificirane grane u Taunusu do proljeća. Identični vlakovi tipa “Coradia iLint” već prometuju sjevernom Njemačkom. Vagoni zamjenjuju stara dizelska vozila u Hessenu. Lokalno ne emitiraju ugljični dioksid i ne zahtijevaju nadzemne vodove. U gorivim ćelijama na krovu vlaka, vodik čisto reagira s kisikom iz okolnog zraka. Proizvodi se toplina, električna energija za motore i vodena para kao otpadni proizvod.

Savezni ministar prometa Volker Wissing pohvalio je pilot projekt kao “mjenjač igre”. Rekao je: “Vodik je dio rješenja, posebno za teška gospodarska vozila, brodove ili čak u željezničkom prometu. Jer zahvaljujući H2 tehnologiji, također možemo biti klimatski neutralni i tihi na dijelovima mreže u budućnosti gdje bi elektrifikacija biti preskupo.”

Izvor: ntv(.)de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.