Novo u 2023.: restorani moraju nuditi ambalažu za višekratnu upotrebu

Novo u 2023.: restorani moraju nuditi ambalažu za višekratnu upotrebu

Od Nove godine restorani, bistroi i kafići moraju prodavati i hranu i piće za ponijeti u višekratnoj ambalaži. Što to znači za kupce?

Hrana i piće za ponijeti proizvode puno ambalažnog otpada. Zbog toga će restorani, bistroi i kafići od sljedeće godine morati ponuditi višekratnu ambalažu. Kupci trebaju sami odlučiti žele li sa sobom ponijeti hranu u jednokratnoj ili višekratnoj ambalaži. To vrijedi i za usluge dostave.

Je li višekratna ambalaža skuplja?

Ponude za višekratnu upotrebu ne smiju biti skuplje ili na neki drugi način u nepovoljnijem položaju. Međutim, polog se može naplatiti. Iznos nije reguliran. Spremnici za depozit moraju se prihvatiti samo tamo gdje su izdani.

Postoje li iznimke od zahtjeva za višestruku upotrebu?

Općenito, obveza se odnosi samo na plastične spremnike za jednokratnu uporabu. Na primjer, ako koristite samo aluminijske posude, ne morate ništa mijenjati. Kutije za pizzu također su izuzete iz uredbe.

Manje trgovine poput kioska ili zalogajnica s do pet zaposlenika ili s trgovinskom površinom manjom od 80 četvornih metara također nisu pogođene, sve dok nisu dio lanca, poput mnogih kolodvorskih pekarnica. Tamo gdje višekratna ambalaža ne mora biti ponuđena, kupci mogu inzistirati da se spremnici koje su ponijeli sa sobom napune.

Kako se provjerava?

Za poštivanje propisa odgovorna su državna tijela. Međutim, možete prenijeti zadatak. U NRW, na primjer, odgovorne su niže vlasti za otpad u okruzima i gradovima. Tko prekrši propise, prijeti mu kazna do 10.000 eura.

Kakve su reakcije?

Njemačka pomoć za okoliš (DUH) ne ide dovoljno daleko. Ona traži dodatnu naknadu za posuđe za jednokratnu upotrebu od najmanje 20 centi i specifikaciju koliko posuđa za višekratnu upotrebu treba koristiti. Centar za savjetovanje potrošača NRW-a kritizira činjenicu da se nova uredba odnosi samo na plastične posude za jednokratnu upotrebu. Njemačka udruga gradova i općina ističe da mora postojati jedinstven sustav povrata pologa. Kritike stižu i iz udruge hotela i restorana DEHOGA. Obveza ponovne uporabe dolazi “u apsolutno krivo vrijeme”. Zadnje što ugostiteljstvu u ovom trenutku treba su izgledi za troškove i dokumentaciju.

Izvor / Quelle: www.tagesschau(.)de / wdr(.).de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.