Zagrijati vodu za tjesteninu u loncu ili kuhalu za vodu?

Zagrijati vodu za tjesteninu u loncu ili kuhalu za vodu?

Radi uštede energije mnoga kućanstva koriste kuhala za vodu kao alternativu plinskim ili električnim štednjacima. Obično je to pravi izbor za šalicu čaja, no vrijedi li to i za vodu za tjesteninu?

Proteklih mjeseci pročitano je, viđeno ili čuto mnogo različitih savjeta za uštedu energije. Nisu sve točne niti načelno primjenjive. Ponekad su stvari malo kompliciranije, na primjer kada treba što učinkovitije ili jeftinije zagrijati vodu za tjesteninu.

Ovisi o količini vode

Mnogima se urezalo u pamet da kuhala za vodu zagrijavaju vodu energetski učinkovitije nego što je to moguće u kuhalima za čaj ili loncima na električnim ili plinskim štednjacima. Ali ne može se to reći općenito, uglavnom ovisi o količini vode koja se dovede do vrenja. Uz šalicu čaja ili druge male količine vode, kuhalo za vodu uvijek ima prednost, kako je Stiftung Warentest utvrdio još 2012. (članak u časopisu). U skladu s tim, zagrijava litru vode otprilike dvostruko brže od konvencionalne ploče za kuhanje i koristi samo oko pola energije. Staklokeramička ploča radi tek nešto bolje, mikrovalna pećnica oduzima četiri puta više vremena i dvostruko više energije od kuhala za vodu.

Indukcija isto učinkovita

U testu proizvoda, indukcijska ploča za kuhanje (bez pojačivača) pokazala se gotovo jednakovrijednom, koja je bila samo malo sporija, ali iznad svega trošila je jedva više električne energije. Budući da su kuhala za vodu tehnički ostala gotovo nepromijenjena posljednjih godina, ali indukcijske ploče sada vjerojatno rade učinkovitije, utrka bi danas mogla biti još tijesnija. U svakom slučaju, razlika je zanemariva.

Plinske peći imale su posebnu ulogu već 2012. godine. Jer dovođenje litre vode do vrenja zahtijeva gotovo dva i pol puta više energije na plamenu nego kod kuhala za vodu. Sa 7 centi po kilovatsatu (kWh) za plin i 27 centi za struju, lonac na plinskom štednjaku bio je daleko najjeftiniji način zagrijavanja vode u to vrijeme.

Plinski štednjak više nije jeftiniji

Prema Saveznom udruženju industrije energije i vode (BDEW), kućanstva s godišnjom potrošnjom od 20.000 kWh trenutno plaćaju u prosjeku oko 20 centi/kWh. Za kilovatsat struje uz godišnju potrošnju od 3500 kWh sada se u prosjeku plaća nešto manje od 40 centi. To znači da kuhalo za vodu ne samo da koristi manje energije od plinskog štednjaka za zagrijavanje litre vode. To također čini malo jeftinije i idealno s mnogo boljom ravnotežom CO2.

Zbog toga se danas u mnogim kućanstvima koriste i kotlovi za kuhanje većih količina vode, primjerice vode za tjesteninu. U ovom slučaju, međutim, čajnik se dodatno zagrijava, čime se troši energija, piše “Ökotest”. Osim toga, toplina se gubi u okoliš tijekom točenja i kroz hladnu posudu. “Fizički, to bi u najboljem slučaju trebala biti igra s nultom sumom”, i zato je vodu za tjesteninu najbolje zagrijati odmah u loncu, ako je moguće na ekonomičnim indukcijskim površinama.

Topla voda iz slavine rijetko je bolji izbor

Plinski štednjaci nisu tako energetski učinkoviti kao indukcijski štednjaci. Ali kod većih količina dolazi u obzir da su odmah na radnoj temperaturi i izravno zagrijavaju posude, baš kao kod indukcije. Za duže vrijeme kuhanja nije važno jeste li prethodno zagrijali vodu u kuhalu za vodu ili ne.

Ostaje pitanje isplati li se za kuhanje koristiti toplu vodu iz slavine. U većini slučajeva poželjna je hladna voda, piše “Utopia”, pozivajući se na potrošački centar u Berlinu. Moderni kuhala za vodu zagrijavaju željenu količinu vrlo specifično i izravno na licu mjesta. Topla voda iz bojlera, s druge strane, gubi dosta na temperaturi samo tijekom transporta kroz cijevi. U konačnici, međutim, to ovisi o sustavu grijanja kuće. Sa solarnim toplinskim sustavom, na primjer, zapravo je energetski učinkovitije koristiti toplu vodu iz slavine, prema centru za potrošače.

Izvor: ntv(.)de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.