“Osjećajna korekcija” cijena nekretnina – ali samo nakratko

Gospodarstvo

“Do deset posto”

“Osjećajna korekcija” cijena nekretnina – ali samo nakratko

N&P:D.A.

Dobra vijest je: cijene nekretnina padaju.
Loše: Prema portalima Immowelt i Immoscout24,
ne treba očekivati ​​trajni pad cijena.
Kupnja stoga za mnoge još uvijek ne dolazi u obzir.

Nekretnine su u zadnje vrijeme pojeftinile. Pokazuju to podaci portala za nekretnine Immowelt i Immoscout24 koji pokazuju značajan pad cijena na tržištu za četvrti kvartal 2022. godine. Immoscout24 govori o “osjetnoj korekciji cijena do deset posto”.

No, to ne označava dugotrajniji silazni trend, tržište se već ponovno okreće. “Ne može se očekivati ​​trajni pad cijena, budući da su novi građevinski ciljevi savezne vlade daleko”, kaže Gesa Crockford, direktorica Immoscout24. “Srednjoročno gledano, očekujemo manjak ponude koji može ponovno preokrenuti tržište.” Sve u svemu, njemačka stambena industrija očekuje oko 200.000 novoizgrađenih stanova za 2023. – ali savezna vlada želi doći do 400.000 godišnje.

Tražene cijene većim su dijelom i dalje znatno iznad razine iz 2021. godine. Na 2714 eura po četvornom metru, tražena cijena za postojeće stambene zgrade porasla je za 3,5 posto u odnosu na prethodnu godinu – iako je rasla u prosjeku za 4,3 posto u četvrtom kvartalu 2022. potonula. U novogradnji je minus 6,4 posto po četvornom metru, što je otprilike na razini iz istog razdoblja 2021. godine.

Nagli porast interesa za izgradnju nedavno je mnogima raspršio san o posjedovanju doma. Ali sada se interes polako vraća. “Čini se da je sezonski prilagođena potražnja za nekretninama dosegla dno u trećem kvartalu”, kaže Crockford. “U metropolama već vidimo znakove da potražnja zainteresiranih za kupnju ponovno raste.” Interes za obiteljske kuće i dalje je velik. Tražene cijene za postojeće nekretnine porasle su za 2,7 posto, a za novogradnje za 7,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

München i Hamburg jeftiniji

Portal Immowelt ipak govori o preokretu trenda. U četvrtom tromjesečju 2022. tražene cijene za postojeće stanove u 13 od 14 većih anketiranih gradova pale su u usporedbi s prethodnom godinom. U Münchenu i Hamburgu, svaka je pala za 6 posto za postojeće stanove – pri čemu München ima znatno višu razinu cijena od 8.953 eura po četvornom metru od Hamburga (6.424 eura).

Pojeftinjuju i Frankfurt na Majni i Stuttgart: u Stuttgartu su tražene cijene pale dva posto (5419 eura po četvornom metru), a u Frankfurtu čak pet posto (6163 eura). U Berlinu i Kölnu, s druge strane, tržište nekretnina trenutno se pokazuje još snažnijim. U glavnom gradu cijena kvadrata pala je samo jedan posto na 5040 eura, u Kölnu je ostala konstantna na 5276 eura.

Zanimljiv je i razvoj u gradovima srednje veličine: u Nürnbergu je razina cijena pala za šest posto na 3881 euro, u Hannoveru za sedam posto (3648 eura). Najveći pad cijena u studiji imaju nekretnine u Essenu s minus osam posto (2767 eura). “Očito su cijene nekretnina u tim gradovima nedavno bile precijenjene i sada se približavaju razini koja je više orijentirana na tržište”, kaže Immowelt. U Dresdenu (pad od jedan posto, 2842 eura) i Leipzigu (pad od dva posto, 2584 eura) pad cijena bio je manji.

Izvor: Quelle: ntv(.)de / capiatl(.).de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.