Savezna vlada sada ipak očekuje rast

Ekonomska prognoza za 2023

Savezna vlada sada ipak očekuje rast

N&P:D.A.

Ruski agresorski rat, slab razvoj globalnog gospodarstva, stalno visoke cijene energenata i inflacija:
mnogi čimbenici trenutačno negativno utječu na njemačko gospodarstvo.
Ipak, ove bi godine moglo doći do blagog oporavka.

Savezna vlada povisuje svoju ekonomsku prognozu za ovu godinu i predviđa nizak gospodarski rast. Očekuje se rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,2 posto, navodi se u godišnjem izvješću o gospodarstvu. Ovo je dostupno njemačkoj tiskovnoj agenciji. No, suprotno onome što se očekivalo u jesen, vjerojatno neće biti pada BDP-a u prosjeku za 2023. godinu. Ministar gospodarstva Robert Habeck u podne će u Berlinu predstaviti godišnje izvješće o gospodarstvu.

Sredinom listopada savezna je vlada očekivala da će se gospodarstvo ove godine smanjiti za 0,4 posto. Godišnje izvješće o gospodarstvu navodi da bi usporavanje gospodarskog zamaha na prijelazu u 2022./23. godinu trebalo biti kraće i blaže od očekivanog na jesen. Tome su pridonijele i opsežne državne stabilizacijske mjere za privatna kućanstva i poduzeća te njihova prilagodba visokim cijenama energije i s tim povezane uštede plina.

“Međutim, i dalje postoje veliki tereti: agresorski rat Rusije protiv Ukrajine i njegove gospodarske posljedice, slab razvoj globalnog gospodarstva te trajno visoke cijene energije i stope inflacije u usporedbi s razinom prije krize”, navodi se.

Jedan od najjasnijih ekonomskih učinaka ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine je nagli porast cijena energije i hrane. Prosječna stopa inflacije lani je bila 7,9 posto. Savezna vlada i ove godine očekuje znatno više stope inflacije, iako će tijekom godine padati. Za godišnji prosjek u 2023. očekuje se porast potrošačkih cijena za 6,0 posto u odnosu na prethodnu godinu. Kočnice cijena struje i plina imale su prigušujući učinak na stopu inflacije.

Izvor:ntv(.)de, fzö/dpa

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.