Građevinski radnik za visokogradnju/ Hochbaufacharbeiter/ Ausbildung

AUSBILDUNG / Obrazovanje srednje stručna spreme (Zanat)

N&P: D.A.
Građevinski radnik za visokogradnju/ Hochbaufacharbeiter/ Ausbildung

Građevinski radnici za visokogradnju s fokusom na radove na betonu i armiranom betonu, proizvodi komponente kao što su temelji, nosači, grede, zidovi i stropovi.

Također sami proizvode potrebne oplate i armature, koje su namijenjene sprječavanju pucanja betona.

Oni miješaju beton, ulijevaju ga u oplatu u tekućem obliku i zbijaju. Nakon stvrdnjavanja uklanjaju oplatu i po potrebi ponovno obrađuju betonsku površinu.

Također montiraju montažne betonske dijelove i ugrađuju izolacijske materijale za zaštitu od topline, hladnoće, buke i požara. Mogu raditi u novogradnji ili renoviranju.

–> Vrsta posla = dualno obrazovanje

–> Trajanje obuke = 2 godine

–> Daljnje usavršavanje:
Građevinski radnik – glavni fokus na zidarstvu ili KV građevinar – izgradnja peći i dimnjaka.

Visokogradnja KV radnik s fokusom na betonske i armiranobetonske radove priznato je dvogodišnje naukovanje u industriji i trgovini.

Gdje se radi?

Poslodavci:

Zapošljavaju se građevinski radnici usmjereni na betonske i armiranobetonske radove u tvrtkama za strukturnu ili montažnu gradnju u tvrtkama za proizvodnju betona i montažnog betona.

Koje obrazovanje se očekuje?

Pravno nije potrebno posebno obrazovanje. U praksi poduzeća uglavnom zapošljavaju pripravnike sa završenom osnovnom školom.

Digitalizacija

Napredujuća digitalizacija radnog i profesionalnog svijeta može promijeniti područja zadataka i profile zahtjeva. Za građevinske radnike s fokusom na radove na betonu i armiranom betonu, može postojati prilika da se bave sljedećim tehnologijama, procesima ili sustavima:

3D printanje (npr. izrada oplate pomoću 3D pisača)

3D lasersko skeniranje (npr. mjerenje i digitalizacija komponenti pomoću 3D laserskog skenera)

Aplikacije za planiranje i mjerenje (npr. stvaranje i prijenos mjerenja na licu mjesta pomoću mobilnog uređaja)

Virtualne projektne sobe (npr. korištenje sustava za upravljanje projektima za provedbu strukturirane razmjene podataka sa sudionicima projekta unutar građevinskog projekta)

Nosiva tehnologija (npr. nosite egzoskelete za podupiranje teških radova; prikaz planova pojačanja na podatkovnim staklima kako biste točno umetnuli pojačanja)

AKTUALNO

Obuku u građevinskoj industriji treba modernizirati Osposobljavanje u 19 priznatih školskih zanimanja u graditeljstvu treba sadržajno i strukturno osuvremeniti i prilagoditi.

Tehnički napredak, a posebice povećani zahtjevi zaštite okoliša i potrošača, npr. u vezi s uštedom energije i izbjegavanjem emisija CO2, zahtijevaju reorganizaciju obuke.

Zahtjevi za zanimanja u građevinskoj industriji promijenili su se kako u novogradnji tako iu renoviranju:

Na primjer, zgrade postaju sve pametnije, a tehnički sustavi, alati i strojevi sve su više umreženi.

Učinke novih tehnologija i procesa te digitalizacije na aktivnosti u građevinskoj industriji treba uzeti u obzir u novim propisima o izobrazbi, kao i pitanje održivosti.

Trenutni pravni temelj za svih 19 građevinskih obrta je „Pravilnik o stručnom osposobljavanju u graditeljstvu“.

Zanimanja u visokogradnji, završnoj gradnji i niskogradnji ubuduće će biti regulirana u tri pravilnika.

Izvor: arbeitsagentur.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.