Tvrtke očajnički traže kvalificirane radnike

Unatoč gospodarskom padu

Tvrtke očajnički traže kvalificirane radnike

Njemačka ne uspijeva kontrolirati nedostatak kvalificirane radne snage.
Sektori bilježe novi vrhunac nedostatka inženjera.

Prema Institutu IFO, sve više njemačkih kompanija ima nedostatak kvalificiranih radnika.
Sukladno tome, 43,1 % poduzeća trpjela je manjka kvalificiranih radnika u srpnju, nakon 42,2 % u travnju, pokazuje najnovija ekonomska anketa Münchenskog instituta na oko 9000 tvrtki diljem zemlje.

“Unatoč slabljenju gospodarstva, mnoge tvrtke još uvijek očajnički traže odgovarajuće zaposlenike”,
rekao je stručnjak IFO-a Stefan Sauer.

U srpnju 2022. rekordna vrijednost bila je 49,7 posto. Prema istraživanju, sektor usluga je posebno teško pogođen. 75,3 posto ne može pronaći prave kandidate za pravno i porezno savjetovanje ili reviziju. Otprilike dvije trećine poduzeća u prometnom sektoru, kao i arhitektonski i inženjerski uredi prijavljuju manjak kvalificiranih radnika – što je novi rekord za te sektore.

Među proizvođačima IT uređaja pogođeno je 43,1 posto ispitanih tvrtki. U strojarstvu je udio trenutno 40,9 posto, pojašnjavaju iz IFO-a. Ukupno gledajući, udio u prerađivačkoj industriji blago je pao na 34,6 posto. U trgovini i građevinarstvu nešto manje od trećine poduzeća žali se na nedostatak kvalificiranih radnika. Gospodarstvo se prvenstveno oslanja na povećanu imigraciju radnika. To bi trebalo pomoći u rješavanju demografskog problema.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.