Mrežna agencija zaustavila prodaju milijuna tehničkih produkata

Mrežna agencija zaustavila prodaju milijuna tehničkih produkata

N&P:D.A.

Online trgovina se jako povečava u Njemačkoj. Poznato je da se iza robe koja se nudi ne krije uvijek ispravni uređaj. Oko 45 milijuna ilegalnih i opasnih proizvoda izbačeno je iz prometa u ime Federalne mrežne agencije. Tu su i savjeti kako izbjeći nesigurne uređaj.

Dron s lopaticama rotora oštrim poput žileta, balkonski solarni sustavi koji smetaju drugoj elektronici i napuhane baterije koje bi se uskoro mogle zapaliti: takvi opasni i ilegalni elektronički proizvodi odnedavno se u Njemačkoj nude na internetu u znatno većim količinama nego prije.

Kako je izvijestila Federalna mrežna agencija u odgovoru na zahtjev dpa, 1358 članaka na internetskim platformama uklonjeno je prema službenoj naredbi u prvoj polovici 2023. godine, radi se oko 45 milijuna produkata.

U cijeloj prethodnoj godini bilo je 2629 uklonjenih ponuda s brojem od oko 13 milijuna. Razlog povećanja nije naveden. Brojke variraju iz godine u godinu, 2021. godine eliminirano je 1936 ponuda za ukupno 21 milijun jedinica.

Različite vrijednosti također su posljedica činjenice da u nekim godinama postoje elektronički artikli koji su u velikim količinama na zalihama, a u drugim godinama postoje proizvodi s relativno malim obujmom prodaje.

“S povećanjem važnosti internetskog trgovanja, problem zabranjenih proizvoda također se intenzivirao”, kaže Tobias Alm, tržišni monitor mrežne agencije. “Potrošačima preporučamo da budu oprezni pri online kupnji i da kritički prouče ponudu vrlo jeftinih proizvoda.” Cijena bi trebala biti uvjerljiva u usporedbi s konkurentskim proizvodima.

Električni artikli često nemaju oznaku CE, koju proizvođač koristi da izjavi da su ispunjeni svi zakonski zahtjevi. Međutim, oznaka nije jamstvo za sigurnost proizvoda. Kupac bi trebao biti sumnjičav ako proizvod nije popraćen priručnikom za uporabu na njemačkom jeziku s uputama za uporabu i upozorenjima. Još jedan savjet je da saznate više o prodavaču u centrima za savjetovanje potrošača. Standardi EU nisu zadovoljeni.

Velik dio povučenih proizvoda dolazi iz Kine. Proizvodi ne zadovoljavaju sigurnosne standarde EU pa se smatraju opasnima i moraju se povući s tržišta. Međutim, još uvijek ih možete kupiti online. U svrhu testiranja, mrežna agencija sama naručuje i provjerava robu. U slučaju nedostataka, ona nalaže dobavljaču da povuče robu s tržišta i da je više ne prodaje u Njemačkoj.

Prema vlastima, mnogi proizvodi predstavljaju opasnost od ozljeda ili čak smrti. Nepravilno instalirani električni uređaji mogu izazvati strujni udar, radio-upravljane utičnice se pregriju i zapale jer nema zaštite od preopterećenja. Bežične slušalice, pa čak i LED svjetla, s druge strane, odašilju na krivoj frekvenciji i tako ometaju komunikaciju između policije i spasilačkih službi.

Među uređajima koje Savezna mrežna agencija povlači s tržišta su i nesigurni kosmeticki setovi za ljepotu i ometači koji su sami po sebi nezakoniti. Ovi ometači se također nazivaju “ometači”. Na primjer, koriste se za manipulaciju automatima za igre na sreću ili krađu automobila. Takvi se odašiljači koriste, primjerice, za kopiranje signala s daljinskih upravljača automobila i prekidanje GPS signala iz automobila.

Carina također nastavlja povlačiti narudžbe iz inozemstva ili blagdanske suvenire – u suradnji s mrežnom agencijom. U 2023. godini carina je u prvom polugodištu izradila 2613 prijava sumnjivih pošiljaka, s ukupno 0,69 milijuna predmeta. U cijeloj prethodnoj godini bilo je 4765 prijava s brojem od 0,72 milijuna.

Konkurentska prednost za Kinu

Njemačko trgovačko udruženje veliki broj nesigurnih proizvoda iz Kine i drugih zemalja ocjenjuje neprihvatljivim. Zamjenik generalnog direktora Njemačke trgovačke udruge Stephan Tromp ističe da domaće trgovačke tvrtke troše mnogo novca kako bi se pridržavale svih zakona i propisa.

Kineski pružatelji usluga nisu poštovali lokalne propise o sigurnosti, okolišu i zaštiti potrošača te su dobili “cjenovnu prednost na temelju kršenja zakona”. Više ne može biti govora o poštenoj konkurenciji.

Tržište treba učinkovite zaštitne ograde koje označavaju teren u kojem se odvija natjecanje, kaže predstavnik udruge. Tromp je zahtijevao da politika mora osigurati jednake uvjete i provoditi zakone i propise sa svom odlučnošću.

Činjenica da EU namjerava ukinuti ograničenje izuzeća od 150 eura na carini 2028. je “korak prema većoj pravednosti u natjecanju između trgovaca iz EU-a i trgovaca izvan EU-a”, kaže Tromp, ali žalosno je što je ova mjera samo uzela maha zadnjih pet godina.

Glasnogovornik njemačke Udruge za e-trgovinu i naručivanje poštom također je naglasio važnost provedbe europskih prodajnih propisa kako bi svi imali jednake uvjete. Ističe da su platforme za trgovanje već učinile mnogo na povećanju sigurnosti. U pogonu imaju vlastite sustave kojima se nesukladni proizvodi uklanjaju iz asortimana.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.