Verdi želi zabraniti podizvođače (Subunternehmer) u paketskoj industriji


Učinkovito se borite protiv iskorištavanja

Verdi želi zabraniti podizvođače (Subunternehmer) u paketskoj industriji

N&P:D.A.

Pandemija je tjerala ljude da sve više naručuju online. Pakete dostavljaju tisuće dostavljača.
Nerijetko rade za kooperante velikih tvrtki – pod znatno lošijim uvjetima.
Sindikat Verdi stoga traži zabranu ove prakse.

Sindikat Verdi ponovio je svoje poziv na zabranu podizvođača u paketskoj industriji. Krajnje je vrijeme “za učinkovitu borbu protiv nesigurnih radnih uvjeta, izrabljivanja i ilegalnog zapošljavanja”, rekla je zamjenica čelnika sindikata Andrea Kocsis. Izvješće koje je naručio Institut Hugo Sinzheimer za radno i socijalno pravo Zaklade Hans Böckler vjeruje da je Verdi ojačao svoju poziciju.

“Problem je u velikom broju neprovidnih kooperantskih lanaca u dostavi paketa”, stoji. Zahtjev izravnog zapošljavanja obvezivao bi pružatelje paketskih usluga da „dizajniraju svoj rad i operativnu organizaciju na takav način da budu u skladu, prije svega, s propisima o radu i zaštiti na radu, jer se tada mogu smatrati izravno odgovornima za kršenja. ”

Paketne tvrtke u Njemačkoj surađuju u različitim stupnjevima s vanjskim pružateljima usluga. U sektoru pošte i paketa pošta se uvelike oslanja na stalno zaposlene i eksterne djelatnike za brze usluge. Maloprodajni div Amazon za dostavu koristi isključivo kooperante, kao i tvrtka GLS. Industrija odbacuje zabranu ugovora o djelu i ističe njihovu važnost, posebice za manje tvrtke.

“Male tvrtke mogu mnogo bolje sudjelovati na ogromnom tržištu paketa ako ne moraju uspostaviti cijelu nacionalnu mrežu”, rekao je predsjednik Savezne udruge paketne i ekspresne logistike (BIEK), Martin Bosselmann, na pitanje. “Mnogi zaposlenici također smatraju da je ugodnije raditi u maloj, obiteljskoj tvrtki nego u velikoj korporaciji.” Broj dostavljača se udvostručio

Broj pružatelja paketskih usluga registriranih pri Saveznoj mrežnoj agenciji u Njemačkoj više se nego udvostručio na gotovo 60.000 u 2016. godini. Od tada je do rujna ove godine narastao na više od 72.000. To proizlazi iz odgovora savezne vlade na pitanje zastupnika ljevice Pascala Meisera. Kaže da nije moguće razlikovati pojedine pružatelje usluga na temelju dostupnih podataka. No prema Verdiju i stručnjacima, postoje tisuće malih i mikropoduzetnika koji isporučuju pakete kao podizvođači. Gotovo devet od deset dostavnih tvrtki ima manje od 20 zaposlenih.

Udvostručenje tijekom 2016. vjerojatno je posljedica inicijative Amazona da se oslanja na samozaposlene dostavljače paketa umjesto na poznate pružatelje usluga paketa kao što su DHL i Hermes, rekao je Meiser. “Krajnje je vrijeme da se stane na kraj neograničenom iskorištavanju u rastućem paketnom poslovanju”, također je zahtijevao.

Prema izvješću, gotovo svaki drugi dostavljač paketa u Njemačkoj zaposlen je kod kooperanata. Podjela tržišta rada povezana je i s podjelom uvjeta zapošljavanja.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.